Close

Stadionmustra– Puskás Stadion

Az ötrészes cikksorozatban a magyar stadionok történetéről, állapotáról, múltjáról és jövőjéről esik majd szó. Az első részben a magyar válogatott otthonát, a ma már Puskás Ferenc nevét viselő, de Népstadion néven híressé vált sportlétesítményt mutatom be, lehetőleg minden oldaláról.

 
Mielőtt beérnék a Keletibe, mindig elhaladok a nagy betontömb mellett, és hiába lepusztult, gazzal körbenőtt, mégiscsak eszembe jut, hogy milyen hatalmas mérkőzéseket játszottak itt. Sajnos a mai generációnak már csak egy ódon szürke torzó maradt, és a stadion állapotának romlásával arányosan a nemzeti válogatott is elvesztette régi dicsőségét. Azért ha néha-néha megtelik a Puskás Stadion, akkor még képes visszahozni valamit a régmúltból, 40 ezer emberrel megtöltve igencsak impozáns látványt nyújt. Sokan és sokféleképpen igyekeztek ötleteket kidolgozni, hogy hogyan renoválhatnák az egyetlen nagy magyar stadiont, de mindig arra lyukadtak ki, hogy a felújítás árából már egy új szentélyt is lehetne építeni. Az új aréna már évek óta téma, de amíg csak látványtervek vannak, addig a Puskás Stadionban rendezik meg az összes nagyobb válogatott, vagy nemzetközi kupameccset. Hálátlan szerep egy ilyen tiszteletreméltó épületnek, vár a lebontásra, de azért még becsülettel „el kell látnia” a vendégeket. De ne szaladjunk ennyire előre, a stadion ezeknél jóval fényesebb történéseket is megélt.
 
 104 ezres telt ház
1945-ben dőlt el, hogy megépül Magyarország első nagy stadionja, igaz, hogy az építési munkálatok csak három évvel később kezdődtek el. Sok önkéntes (köztük az aranycsapat tagjai is) segített a munkában, és a főváros lakossága egy emberként állt az építkezés mögött. A beruházás 160 millió forintot emésztett fel, cserébe a 78 ezer férőhelyes létesítmény a környező országok legkorszerűbb stadionjai közé emelkedett. 1953. augusztus 20-án volt a Népstadion ünnepélyes megnyitója, amire még a Nemzetközi Olimpiai Bizottság akkori elnöke is ellátogatott. Rengeteg nagy eseménynek adott otthont a stadion, 1955-ben a Magyarország-Ausztria labdarúgó-mérkőzésen dőlt meg az abszolút nézőcsúcs, 104 ezren látogattak ki a találkozóra, természetesen ebbe az állóhelyek is beleszámítanak.
 
Lezárás, felújítás, bővítés
 
Később az állóhelyeket megszüntették, de még ezek után is sokáig telt házas mérkőzések előtt játszhattak a csapatok. Ekkor még a épület mindkét karéját használták (eredetileg két teljes emeletből állt volna a Népstadion, de valószínűleg a betonpillérek és az ország pénztárcája sem bírta volna el a további bővítést, így maradt másfél emeletes, ha jobban tetszik, félkész). Ahogy teltek az évek, úgy csökkent egyre jobban az aréna befogadóképessége, a kilencvenes években ugyan megerősítették a tartópilléreket, de ez sem bizonyult hosszú távú megoldásnak. 2001-ben telt meg utoljára a második emelet is, utána lezárták, de azóta sem újították fel. Évekig 36 ezer néző jelentette a telt házat, de tavaly végre elláttak széksorokkal két felső szektort is, ezzel mintegy 7000 új férőhelyet teremtve a stadionban. Az egy évvel ezelőtti világbajnoki-selejtezőkre, és a Debrecen Bajnokok Ligája mérkőzéseire is 42 ezer néző tudott jegyet váltani, és igazán jó kinézetet kölcsönzött a stadionnak a „kibővített telt ház”. Az aréna történetében fontos a névváltozás is, 2002-ben nevezték át az építményt Puskás Ferenc Stadionra, de még ma is sokan csak Népstadionként emlegetik a legendás épületet.
Lehetőség a megújulásra
Magyarország Horvátországgal közösen pályázott a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezési jogáért, de a 2007-es döntés értelmében, a lengyel-ukrán páros rendezheti meg a tornát. Ekkor ismét eldőlt, hogy nem lesz új stadionja Magyarországnak. Pedig meseszép látványterveket nyújtottak be a magyar szervezők, de a papírok és a makettek ismét a fiók mélyén landoltak, a Puskás Stadion pedig megmaradt régi valójában, de továbbra is hősiesen ellátja feladatát. Reméljük, hogy nem kell bajnak történnie ahhoz, hogy végre belássák: ez az épület már csak a múlt egy értékes darabja, és programokat többé nem érdemes benne rendezni.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top