Close

Zenés-táncos tiltakozó nagygyűlés a Balettintézet épületéért

Civil szervezetek zenés-táncos tiltakozó nagygyűlést hirdettek 2010. augusztus 7. (szombat) délutánra   a Balettintézet épületéért az Andrássy út 25. elé. A többek között a Facebook közösségi portálon szerveződő demonstráció során fellépnek a Presidance Company táncosai és a Mozdulatművészeti Társulat; a szervezők az ügy támogatói között sorolják fel mások mellett Bán Teodóra és Bozsik Yvette táncművészt, Fábry Sándor humoristát, Gerle János építészt, Jókai Anna írót, Kriszt László koreográfust, Ráday Mihály operatőrt és Somló Tamás zenészt.



Mint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal közleményében felidézte, a Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett, 1883-86 között épült Drechsler-palota évtizedeken keresztül adott otthont az Állami Balettintézetnek.
     A már hosszabb ideje üresen álló műemlék helyreállításával kapcsolatban a KÖH többször intézkedett, legutóbb februárban szabott ki 30 millió forintos bírságot az épület állagvédelmi és jó karbantartási kötelezettségeinek súlyos elmulasztása miatt. Ennek köszönhető, hogy legalább az elrendelt, későbbre nem halasztható állagvédelmi munkákat az időközben felszámolás alá került tulajdonos cég felszámolója elvégeztette – áll a hivatal közleményében.
     A KÖH kiemelten fontosnak tartja, hogy a világörökségi területen, az Operaház szomszédságában álló műemlék mielőbb építészeti, történeti értékeihez és a környezetéhez egyaránt méltó, lehetőség szerint közösségi rendeltetést kapjon, amely hosszútávra biztosítja megőrzését.
     ,,Ennek a célnak az elérésében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kész az együttműködésre a mindenkori tulajdonossal, minden állami szervvel, önkormányzattal, civil szervezettel” – fogalmaz a közlemény, amelynek végén a KÖH jelzi: a korábbiaknál is határozottabban kíván élni a rendelkezésre álló jogi eszközökkel.

 

(Forrás:nol.hu)

A rendezvény menete:

14.00 – Előkészületek

15.00 – Az Andrássy utat részlegesen lezárjuk az átmenő gépjármű forgalom elől a Nagymező utca és a Bajcsy-Zs. út között. Elkezdjük a színpad építését.

16.00 – Várjuk az önkéntes rendezőket. Találkozó a kisföldalatti kijáratánál az Opera előtt. Legalább 80-100 fő rendezőt várunk. Jöjjetek, segítsetek.

16.30 – Az Andrássy utat teljesen lezárjuk a gépjárműforgalom elől.

17.00 – Várjuk a nagygyűlésre érkezőket.

18.00 – A tiltakozó nagygyűlés kezdete. A részletes programról később, de személyesen várjuk többek között Ráday Mihályt, Fábry Sándort, Gerle Jánost, és fellépnek többek között a Presidance Company táncosai, a Mozdulatművészeti Társulat…

Jelen lesz lélekben és néhány gondolattal többek között Bozsik Yvette, Jókai Anna, Korompay Katalin és Somló Tamás is. Igazán kellemes feltételek között tiltakozhattok a palota esztelen pusztítása ellen…

Közben a közzétett petíció aláírása. Tegyétek meg minél többen.

22.00 – A program vége és bontás.
————————————————————————————————–
A rendezvény területén semmilyen kereskedelmi tevékenység nem engedélyezett!

Nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy ne hozzon pártzászlókat, pártlogókat és a nagygyűlésen ne skandáljon párt lózungokat.

A nagygyűlés célja olyan törvényalkotási folyamat kezdeményezése, amely biztosítja, hogy a kiemelt műemlékek – különösen a Világörökség részét képező területeken – állagának és értékének megőrzésére ne lehessen kizárólag az aktuális (magán-) tulajdonos magánügye. Ha kell – mint az Állami Balettintézet esetében – az állam avatkozzon be, és ha kell kényszerfelújítás elrendelésével és a költségek meghitelezésével is mentse meg pusztuló és pótolhatatlan értékeinket. A költségeket pedig terhelje rá a tulajdonra, ha pedig a tulajdonos ezt nem képes képviselni, úgy korlátozza vagy vonja el a tulajdonjogát.

A tüntetés nem a kormány ellen, nem az önkormányzat ellen, és nem pártok ellen irányul. A tüntetés célja felhívni a felelősök figyelmét a tarthatatlan állapotra, a pusztuló Drechsler-palotára, amely a Világörökség részét képező Andrássy úton tárul immár több mint tíz éve a járókelők szeme elé. Ez egy normálisan működő világvárosban elképzelhetetlen lenne…

A palota gyanús privatizációjáért és pusztulásáért felelős személyek megtalálása és esetleges felelősségre vonása nem a mi feladatunk! Legfeljebb felhívhatjuk rájuk az illetékesek figyelmét.

(Forrás:Facebook)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top