Ring Magazin

Hétfô, 2019. Szeptember 23.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér Külföld Basescu fellép a bankuralom ellen

Basescu fellép a bankuralom ellen

E-mail Nyomtatás PDF
A román elnök is szolidaritást vár a nemzetközi pénzintézetektől, és nem tűri a kioktatást
Pofátlannak nevezte a bankokat Traian Basescu román államfő a közszolgálati televíziónak adott interjúban. Az elnök szerint a pénzintézetek kivonják magukat a felelősség alól Románia jelenlegi helyzetét illetően, pedig ők azok, akik „kioktatnak”, ami egyenlő az „arcátlansággal”. Nem késett a Román Kereskedelmi Bank válasza sem. Dominic Bruynseels elnök szerint az államfő véleménye egyféle frusztráció érzetét kelti. 

Részben a bankoknak tulajdonította a román államfő, hogy országa gazdasági növekedése 2007 és 2008 között megtorpant. Traian Basescu a Román Televízóban azt mondta, hogy a gazdaság újra növekedési pályára állhat, de amíg nem jelölik ki a makrogazdasági egyensúlyt, addig a felemelkedés nem lesz egészséges. „A mi növekedésünk beteges volt 2007 és 2008 között, amit azok a bankok is stimuláltak, amelyek most kiáltoznak, és meg akarnak leckéztetni. Nem fogom megvédeni a bankokat, nekem sem tetszik, ahogy kibújnak a felelősség alól. Ők adtak hitelt személyi igazolványra, őket figyelmeztette a nemzeti bank, most mégis ők azok, akik a televízióban kioktatnak!” – mondta Basescu. Az elnök megerősítette: szeptember elején megvizsgálják a kormánykoalíció fő erejét alkotó Demokrata-Liberális Párttal (PD-L) együtt, hogy mely miniszterek teljesítették jól feladatukat, és kik azok a kormánytagok, akiknek távozniuk kell posztjukról gyenge eredményeik miatt. Az őszre tervezett kormányátalakítás nagy feszültséget okoz az utóbbi hónapokban hatalmas népszerűségvesztést elszenvedő PD-L-ben. A frakcióban egyre többen elégedetlenek Emil Boc kormányának teljesítményével, sőt akár a miniszterelnöknek a leváltásával is számolnia kellene.

Az Erste Bankhoz tartozó Román Kereskedelmi Bank (BCR) azzal vágott vissza az elnöknek, hogy a költségvetési hiány oka a kormány bevételeiben és kiadásaiban keresendő, és semmilyen köze nincs a bankokhoz. „Az Erste az idén a tavalyinál még több pénzt költött a költségvetési hiány pótlására, ezért az elnök úr álláspontja egyfajta frusztrációt okoz nekünk” – jelentette ki a BCR élén álló Dominic Bruynseels. Szerinte a román gazdasági helyzetnél nincs komplikáltabb azokban az országokban, amelyekben az Erste Bank működik. Ennek ellenére Bruynseels szerint Románia lenne az utolsó piac, amelyről visszavonulna. 
 
Kristály Lehel 

(0 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk szeptemberi száma

cimlap 1909 resize 

Bővebben az Életmód rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 104 vendég böngészi

bav logo kicsi banner