Close

Falusi Vendégasztal Konferencia

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége valamint a Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete szervezésében került sor az I. Falusi Vendégasztal Konferenciára Budapesten, a MÚOSZ  székházában.
Az egyesület a falusi vendégasztal szolgáltató magánszemélyeket és kistermelő vendégasztal szolgáltatókat fogja össze. Célja az érdekképviselet mellett a házi ételkészítés hagyományainak és ízeinek bemutatása, a vidéki tájkonyha jellegzetességeinek megőrzése. Ezenkívül helyi alapanyagokból készült ételeket, élelmiszereket kínálnak a turistáknak, a látogatóknak különféle gasztronómiai programok keretében is.  
Gergely Mária, a Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesületének elnöke kiemelte, hogy az egyesület az idén több országos kampányt szervez a vidéki élet, a vidékjárás, a hagyományok és a helyi termékek népszerűsítésére. Az egyesület egyik ilyen akcióját, a Falusi Íz-lelő Túra pecsétgyűjtő kampányát az Utazás kiállításon indította el. Pecsét gyűjthető a füzetben ajánlott szolgáltatóknál elköltött ízletes ebéd vagy vacsora során, egy-egy tájház meglátogatásával, valamelyik Vidékjáró tematikus nap útba ejtésével vagy vidéki gasztronómiai fesztivál felkeresésével. Aki az év során 10 pecsétet összegyűjt, értékes ajándékot nyerhet.
Gyenizse Dorottya, a Nemzetgazdasági Minisztérium főtanácsosa a falusi turizmust elősegítő intézkedésekről és a szolgáltatók tevékenységére vonatkozó jogszabályokról tartott előadásában a megoldandó feladatok között említette a falusi és a kistermelői vendégasztal szabályozásának szétválasztását. Kívánatos lenne, ha a falusi vendégasztalra más termelőktől vásárolt alapanyagok is kerülhetnének. Indokolatlanul szigorúak az ilyen szolgáltatók által előállított és kínált élelmiszerekre, tájjellegű ételekre vonatkozó higiéniai előírások, ezeken enyhíteni kellene. Ehhez jó higiéniai gyakorlat kidolgozására lesz szükség, megfelelő szakmai és hatósági egyeztetésekkel. Hangsúlyozta, hogy a belföldi turizmus kitörési pontja lehet a falusi és az agroturizmus.
Szalay-Zala Andrea, a FATOSz titkára a konferenciát követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a Vidékjáró tematikus napjai a népi gasztronómiára, a falusi vendégasztal szolgáltatókra, a kézműves élelmiszer manufaktúrákra, HÍR védjegyes termékekre és vidéki csárdákra összpontosítnak. Az idei programsor a Húsvéti Sajtnapokkal indul, országszerte a kézműves sajtkészítők portáin, üzemeiben, birtokain. Június 14–15-én rendezik meg a Népi Íz Őrző Napok és Tájjellegű Ételek Kóstolóját, amelynek központi helyszíne a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban lesz. Szeptember 26-27-én Pásztorélet-pásztorhagyományok – Kézműves mesterek napja lesz a Hortobágyon, november 22-30-án pedig András havi disznótoros napok. Részletes információk a www.videkjaro.hu oldalon találhatók.
A kóstoló sarokban több egyesületi tag is bemutatkozott termékeivel: a drégelypalánki Csósza Manufaktúra szörpjeivel, lekváraival, az abaújszántói Galambos Pincészet boraival, a gyenesdiási Zöldház biotermékeivel. A domoszlói Öregház vendégház és a Vértesi Natúrpark is elhozta a tájegység ízeit és turisztikai kínálatát. Bemutatkozott a füzesgyarmati Gara gyógy- és wellness szálloda is.
Szöveg és kép: Bognár Mária          

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top