Ring Magazin

Hétfô, 2020. Január 27.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér HÍR ÉS HÁTTÉR Öltöztessük fel a falakat

Öltöztessük fel a falakat

E-mail Nyomtatás PDF

Ha valaki olyan lakberendezési ötletet keres, amivel viszonylag alacsony költségvetéssel, nagy változást érhet el, annak a tapéta nagyszerű lehetőséget kínál.

Talán sokan, miután végre levakarták a régi papírt, idegenkednek új tapéta felrakásától. Pedig a mai, modern tapétákat sokkal könnyebb eltávolítani, nagyszerűen öltöztet bármilyen helyiséget, és nem jár túl nagy felfordulással sem.
Ma, hogy úgy mondjam, minden divat. Bárki kedvére válogathat a lakásához és ízléséhez illő, tradicionális stílusú vagy épp modern, izgalmas, élénk színű tapétát. A nagy minták például igazi műalkotásként hatnak, ha megfelelően alkalmazzuk őket. Cikkünkben bemutatunk néhány praktikát, hogyan tudjuk a tapétával előnyösen formálni helyiségeink adottságait.

 

 Újra divatba jött az ún. flokkolt tapéta, mely a 60-as években élte virágkorát. Flokkolás során bársonyos tapintású anyagot visznek fel a tapétára, így hozva létre mintákat. – magyarázza a flokkolás.lap.hu. Ezzel az eljárással készülnek az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvendő, nagymintás tapéták. Ha ilyen tapétát választunk, fontos tudnunk néhány általános igazságot: a nagy minták tágas térben érvényesülnek igazán, mert „elnyelik”, kicsinyítik a teret. Jellemző, hogy a kevesebb több, vagyis nagy mintás tapétával ne vonjuk be a helyiség összes falát, hiszen ha így tennénk, a szoba túlságosan zsúfoltnak hatna. Inkább csak a helyiség egy-egy falát, falrészletét tegyük vele hangsúlyossá. A sötét színek szintén összehúzzák a teret, tehát sötétebb tónusú tapétába inkább a tágabb szobákat öltöztessük. A szűk, kis szobákba azonban érdemes világos árnyalatú tapétát választani, mivel a világos, hideg színek a tágasság, levegősség érzetét keltik, optikailag megnövelik a helyiséget.
A mai tapéták világában az új- és merész színek és minták az önmegvalósítást támogatják, így nyugodtan játszhatunk: egy helyiségben többféle, egymással harmonizáló tapétát is használhatunk. A tapéta érdekes mintáit és színeit akár egy képkerettel be is keretezhetjük, így érve el egyedi hatást.
 

Ha túlságosan alacsony a szoba mennyezete, egy jól megválasztott, függőleges csíkos tapétával megnyújthatjuk a falakat. A vízszintes csíkok viszont épp, hogy „összenyomják” a teret és közelebb „hozzák” a plafont. A felfelé világosodó tapétával a plafon messzebbnek tűnik, míg a felfelé sötétedő tapéta éppen, hogy optikailag közelebb hozza a túlságosan magas mennyezetet.
Egy hosszú helyiség úgy rövidíthető le, hogy a legtávolabbi falrészeket sötétebb, melegebb színárnyalatú tapétával vonjuk be. A túlságosan rövidnek gondolt helyiségek esetében, pedig éppen ellenkezőleg: a távoli falak lesznek világos, hideg árnyalatúak.
Egy jól megválasztott tapétával magát a tér felosztását is manipulálni tudjuk. Az olyan helyiséget, amelyben kiugró falrészek vannak, a falakat egyszínű, míg a kiemelkedő falrészt hasonló színű, de mintás tapétával vonjuk be. Ugyan így tehetjük hangsúlyossá, például a hálószobában az ágy mögötti részt.
Újra reneszánszát éli a fotótapéta, amit ma már akár saját fotóinkból is elkészíttethetünk, így adva egyedi hangulatot a szobának.
A fali matricák szintén nagyon divatosak, és kitűnő hangsúlyozó elemek, érdekessé, egyedivé tehető vele a helyiség.
Bármilyen tapétát is választunk, mindig ügyeljünk a színek összhangjára, ill. kontrasztjára. A különböző színek, minták egyidejű használata során ugyanis ezek felerősíthetik egymást, túlzsúfolttá, túlságosan mozgalmassá tehetik a teret, amiben hosszú távon bizonyosan nem éreznénk jól magunkat.
(0 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amiocimlap201912 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 37 vendég böngészi

bav logo kicsi banner