Close

Bibliai törvények kerültek elő Hammurapi korából

Izrael területén Hammurapi babiloni uralkodó 3700 évvel ezelőtti uralkodásával egyidős, kőbe faragott törvénykönyvrészletek kerültek elő.
Az Izrael északi részén található egykori Hácór területén felbukkant kicsiny darabkákon található akkád nyelvű ékírásos szövegek a Biblia keletkezését is korábbra tehetik, illetve fényt deríthetnek a bibliai törvények és a korai mezopotámiai törvénygyűjtemény közötti összefüggésekre.
„A töredékekben a személyi sérülésekkel kapcsolatos szabályok találhatók, amelyekhez hasonló szabályok a híres babiloni uralkodó i.e. 18. századi törvényeiben olvashatók” – írta közleményében az ásatásokat szponzoráló Jeruzsálemi Héber Egyetem.

 

„Az eddig megfejtett szavak között szerepelnek a mester, a rabszolga és a különböző testrészekre utaló kifejezések” – magyarázta az egyetem, hozzátéve, hogy egyelőre még nem sikerült kideríteni, hogy a szövegek hol készülhettek.

Hammurapi törvénygyűjteménye egyike a valaha talált legrégebbi jogi kódexeknek, amelyet jelenleg a párizsi Louvre múzeumban őriznek.

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top