Close

Paradicsom, a Mennyországról elnevezett növény

Elgondolkodtunk-e valaha azon, hogy miért csak távoli vidékek egzotikus gyümölcseit reklámozzák a médiákban és miért állítják önjelölt tudósok, hogy kizárólag az éppen általuk eladni kívánt kapszulákba zárt növényi kivonatok tartalmazzák azokat a gyógyító hatású anyagokat, amelyek legyőzik például a rákot?
Sokak számára meglepő lehet, de a hazánk minden házi kertjében megtalálható paradicsom tartalmazza talán  a világon legnagyobb mennyiségben és legjobb összetételben ezeket az anyagokat. A környezet és a fajta természetesen befolyásolja ezt, de elmondható, hogy kevés olyan jó dolgot tehetünk az egészségünknek, mint hogy frissen szedett saját paradicsomot fogyasztunk. 
Leginkább a különböző antioxidánsokat ismerik az emberek, közülük is legjobban a C-vitamint. Erről nem is mesélnék sokat, csak megemlítem, hogy magyar egyetemi kutatások szerint kíméletes feldolgozás során (80 C alatti hőmérséklet) a paradicsom antioxidánsai deaktiválódnak a legkevésbé a homoktövis után, ami azt jelenti, hogy ezek készítményei meglepően sok ilyen anyagot tartalmaznak!
Másik csodálatos anyag a likopin. Ez adja a paradicsom gyönyörű színét. Nevezhetjük rák elleni csodaszernek is. Fantasztikus dolgokra képes és hőkezelés után is megmarad, tehát érdemes eltenni télire bármilyen formában (lé, sűrítmény, lecsó, stb.) Nagyon érdekes, hogy 16-21 C a képződésének hőoptimuma, ami azt jelenti, hogy a nyáriakban hőség idején kevesebb van. Legjobb a szeptemberi paradicsom ilyen célra.
Harmadik vegyület típus, amelyről a kutatások egyre újabb betegségekre gyakorolt pozitív hatást bizonyítanak, a polifenolok. Ezek nagyon nagy mennyiségben vannak jelen a paradicsomban. Rendkívül érdekes, hogy a bioparadicsom többszörösét tartalmazza, mint a többi. Legújabb kutatásokból kiderült, hogy ennek az az oka, hogy a növény stressz hatására termeli. Mivel az ökológiai termesztésben nem törekszünk minden kártevő, kórokozó és negatív környezeti tényező teljes kiküszöbölésére és inkább a növény immunrendszerét erősítjük, így a küzdelemhez ezt az anyagot használja-termeli. Főként a tájfajták alkalmasak ilyen célú termesztésre.
Összességében azt javasoljuk, hogy a vegyszeres, kényszerérett import paradicsom helyett télen fogyasszanak kíméletesen tartósított magyar bio paradicsom termékeket, de legjobb, ha a kiskertben termesztett saját vegyszermentes paradicsomot főzik be

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top