Close

Kinek kellene ellenőriznie a boltokban a biotermékeket?

Ez egy rendkívül kényes és összetett kérdés, amely pontosan megmutatja a magyar bio visszás helyzetét.

A fogyasztók bizalmának megszerzéséhez azt kellene elsősorban bizonyítani, hogy azok a termékek, amelyeket abban a hiszemben vesznek meg, hogy ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak, azok alapanyagait valóban biogazdaságokban termelték, majd vegyszermentesen dolgozták fel.

Mi történik ehelyett hazánkban?

Két nemzetközileg elismert bio minősítő szervezet létezik. Az egyik a Biokontroll, a másik a Hungária Ökogarancia. Mindkettő valóban magas szintű szakmai munkát végez, ami a gazdálkodók agyonellenőrzését illeti. Ezért nagyon sok pénzt kérnek el (piaci alapon), mint szolgáltatók. Amit szolgáltatnak az a garancia, amit a fogyasztónak kellene elismernie és a többlet költségeket megfizetnie. Sajnos azonban az átlagos magyar vásárlót inkább taszítja a bio szócska, így a megmaradó rendkívül szűk réteg (főként kisbabások és betegek) biztosan nem képes és hajlandó megfizetni az abnormális bio árakat. Valóságban a növényi termékek ökológiai termelési többletköltsége 130-180%, ami azt jelenti, hogy reálisan ennél drágább csak akkor lehetne, ha hosszú szállítás terheli (import).

A két minősítő szervezet, akik ebből élnek, semmit nem tesznek az átlagos magyar fogyasztó bizalmának megszerzéséért. A Kormányzat által fenntartott Agrár Marketing Centrum még soha nem finanszírozott olyan kampányt, amely a magyar biotermékeket reklámozta volna, holott hatalmas uniós pénzekkel rendelkezik és minden más uniós országban zajlanak ilyen események (Lengyelországban például híres sportolók kampányolnak a biotermékek mellett).

A Biokontroll tulajdonolja az egyetlen valóban ellenőrzött magyar biopiacot a Csörsz utcánál. Ez az ország egyik legtehetősebb részén helyezkedik el és kifejezetten a legfizetőképesebb fogyasztói kört célozza meg, így az árakat is hozzájuk szabják. Sajnos ez határozza meg a magyar bio árakat, így azok elrettentik az átlagembereket, akik maguk megnyugtatására kijelentik, hogy ez egy biztosan humbug és csak a hiszékeny emberek pénzére hajtanak az úgynevezett biogazdák, akik egy része import termékeket árul.

A két minősítő szervezet mindehhez még nincs is jóban, sőt az egyik például nem engedi a piacán árusítani a másik által ellenőrzött termelőket. 

A legnagyobb gond azonban egy jogszabályi trükk, ugyanis amíg a bio szócskát és a fenti jelzést csak akkor tehetik egy termékre, ha az valóban ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik, addig a „biotermék” kereskedelmi jogszabályi definíciója: közérzetjavító és táplálék kiegészítő anyag!!!!!!!! Ez az oka annak, hogy hazánkban ezerszám működnek olyan bioboltok, amelyek szinte semmilyen bioélelmiszert nem árusítanak, sőt inkább azt hirdetik, hogy méregdrága csodaszerekkel jóvátehető az a rombolás, amelyet a vegyszeres élelmiszerek fogyasztása okoz.

Amíg ez így marad, addig csak fogyni fognak a biogazdaságok, vagy a megtermelt bioélelmiszerek döntő többsége már a földekről nyugatra veszi az irányt. 

Az egészségtudatos vásárlók már tudják, hogy nagy a baj, ezért egyre többen költöznek vidékre azért, hogy családjuknak (főként gyerekeiknek) megtermeljék a vegyszermentes táplálékot. Érezhető ennek a szegmensnek az erősödése. Kifejezetten pestieknek szól a biokiskert webáruház, termelőknek a Biocont kft. nagykereskedelme és általánosságban szaktanácsadással egybekötve a Bio-Gazdabolt (www.bio-gazdabolt.hu), akik több ingyenes tanfolyamot és vidéki közösségi csoportokat is szerveznek.

Elkeserítő, hogy a jelenlegi rendszerben nem talál egymásra a termelő és a fogyasztó, inkább kényszerből az egyik abbahagyja, a másik maga kezd bele a termelésbe… 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top