Close

BIO fűszerpaprika őrlemények fiatal gazdák profizmusával

A magyar fűszerpaprika őrleményekről általában akkor hallunk, amikor hamisítási botrány üti fel a fejét. Akkor mindenki elgondolkodik, hogy a magyar konyha legalapvetőbb fűszerét hol szerezze be, hol bízik az eladóban.
A magyar bio-t övező negatív megítélés miatt az egyetlen garantált eredetű és minőségű pirospaprikát nem ismerik és nem használják a magyar emberek.
 
Most egy olyan fiatal biogazda termékét mutatom be, aki ifjú kora ellenére elismert szakember a biológiai növényvédelem terén. Enélkül fűszerpaprika nem termeszthető ökológiai körülmények között. Biogazdálkodásban a tápanyag utánpótlást komposzttal, vagy szerves trágyával, a növényvédelmet pedig természetes anyagokkal (pl.: narancsolaj) és élőlényekkel (pl.: gombák, fürkészdarazsak) végzik.
Így érhető el a teljes vegyszermentesség és a különböző anyagok koncentráltabb jelenléte.
Fontos tudni, hogy az ellenőrzés kiterjed a vetőmagtól kezdve az őrlésig és csomagolásig mindenre, ezért egy bio paprikánál teljes biztonsággal tudhatjuk hol, ki, hogyan termesztette és dolgozta fel. Ez a nagynevű paprikák (Kalocsai, Szegedi) esetében nem mondható el, sőt! A Szegedi paprikánál például gyakran 50%-ot meghaladó mértékben spanyol paprikát használnak.
 
Pecznyik Béla fiatal biogazda Páhiban lévő tanyáján gazdálkodik családjával és barátaival. Igazi ínyencek, akik elhatározták, hogy az ország legjobb minőségű fűszerpaprikáját állítják elő.

 
A magyar fűszerpaprika különleges aromája a helyi fajtáknak, hazai talaj és éghajlati viszonyoknak köszönhető. A nagyobb termés érdekében sokan már külföldi hibrideket termelnek, ők viszont hagyományos magyar tájfajtákat használnak. A konvencionális (nem bio) termesztésben nitrogén műtrágyákkal növelik a termés mennyiségét, amely azonban „higítja” a hatóanyagokat, azaz a színt és az ízt. Náluk kevesebb terem, de az sokkal koncentráltabban tartalmazza mindazt amitől jó egy paprika. A növényeket vegyszerekkel permetezve ugyan elkerülhető a kórokozók és kártevők okozta kár, de a felszívódó vegyszerek az ízben is nyomot hagynak. Biotermesztésben ilyenről szó sem lehet! Érdekes, hogy a paprikák átporozzák egymást, amivel egyes csípősségmentes fajták ismét csípőssé válhatnak. Ez az oka, hogy ők kizárólag nem csípős paprikákat termelnek.
 
A szedéssel azonban nem ér véget a minőség rontása. A nagyobb mennyiség eléréséhez olyan trükkhöz szoktak folyamodni, hogy a paprika csumáját, magjait is beledarálják a késztermékbe. Ez kifizetődő, hiszen súlyra veszik, de a vevő sokkal értéktelenebb fűszert kap, mint amit elvár. A különböző vegyi anyagok (téglaportól a mérgező festékekig) bekeveréséről inkább ne beszéljünk, mert ez veszélyes csalás, büntetendő cselekmény. Azt viszont tudni kell, hogy bizonyos százalék alatt maradva máshonnan származó alapanyag is keverhető a tájjellegű termékekbe, így nem lehetünk biztosak benne, hogy pl. a szegedi pirospaprika címszó alatt futó termékben, (melynek származása EU) mennyi a hazai.
 
Milyen veszélyt rejthetnek a melegebb égtájakról származó paprikák? Van egy olyan trópusokon működő gomba, amely ún. aflatoxint termel, amely egy rendkívül agresszíven rákkeltő vegyület. Ezt eddig Európába főként különböző nagy fehérje tartalmú magvak (szója, földimogyoró, stb.) és fűszerek (pl: paprika) szennyezésével hozták be.
 
Térjünk vissza a paprika őrlemények minősítésére. Létezik egy színskála szerinti objektív osztályozás (ez jól követi a hatóanyag tartalmat is), amelyben 160-as érték felett extra minőségű a termék. A fiatal biogazdák ezzel versenyeznek, kitűnő minőségű termésükből kizárólag a legpirosabb paprika-húst őrlik bele… az idei termésük néhány tételénél 320-as értéket is mértek. Így elmondhatjuk, hogy egészen elképesztő minőségű terméket csomagoltak ebben az évben.
Szeretnénk ezt figyelmébe ajánlani minden egészségére figyelő magyar embernek, ínyencnek, profi szakácsnak, de akár a karácsonyi ajándékok közé is betehető egy ilyen értékes termék.
 
Budapesten a KÖKI Terminálban lévő Termelői Bioáruházban szerezhető be.
www.delpesti-biopiac.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top