Close

Nem vettek fel?

Nem vettek fel a fősuliba vagy az egyetemre, és még mindig fogalmad sincs,
mihez kezdj magaddal?

Először is: csak semmi pánik!
Nem Te vagy az első ember a földön, akinek a karrierje nem tökéletesen egyenes ívben görbül felfelé! Lehet, hogy eddig simán vettél minden akadályt, és azt hitted, ez is menni fog – ha most nem így történt, azért elkeseredésre semmi okod!
Fogd fel úgy a helyzetet, hogy kaptál egy évet, amellyel magad gazdálkodhatsz.
Csak rajtad múlik, mire használod fel ezt az időt – az sem lehetetetlen, hogy életed végefelé, amikor majd a karosszékben üldögélve mesélsz unokáidnak (vagy a kíváncsi tévériportereknek) sorsod alakulásáról, az mondod: ennek az évnek köszönhetsz mindent.
A középiskola rohanó tempója (tanulás, vagy állandó bulizás folyományaként, kinek-kinek vérmérséklete szerint), a többletpontok miatt fontos nyelvvizsgára való magolás, és az érettségi őrület után, most, hogy nem vettek fel, végre van egy kis időd megállni, és elgondolkodni: mit is akarok valójában?
Tényleg: biztos, hogy a választott felsőoktatási intézmény álmaid netovábbja? Ott kapod meg azt a képesítést, amelynek köszönhetően élvezni fogod azt a munkával töltött kábé negyven évet? Használd ki az előtted álló néhány hónapot, és próbálj a választott leendő szakmád „közelébe jutni”: beszélgess  olyan emberekkel, akik ezt a foglalkozást űzik, és kérdezd ki őket alaposan! Ha lehetőséged van rá, látogasd is meg őket a munkahelyükön – a legjobb, ha elvállalsz valami kisegítő munkát, és így testközelből ismerheted meg a helyzetet.
Ha továbbra is úgy gondolod, hogy ez a dolog neked való, akkor hajrá, jövőre újból beadhatod a jelentkezési lapot. Hogy növeld az esélyeidet, nem árt, ha ez alatt az év alatt beszerzel még egy nyelvvizsgát, a szakma körüli „szaglászás” közben tehát ne feledkezz meg arról sem, hogy keress egy jó magántanárt, vagy tanfolyamot.
Az is előfordulhat, hogy a körülötted hirtelen beállott csöndben arra döbbensz rá: nem is sajnálod annyira, hogy nem vettek fel, mert valójában sokkal jobban érdekel valami egészen más dolog. Akkor használd ki a következő évet arra, hogy kipróbálod magad egy másik területen! Állást keresel, vagy kitanulsz egy kétkezi szakmát. Ma már rengeteg lehetőség közül választhatsz. Lehet, hogy végül csalódsz az új irányban – akkor még mindig beadhatod újra az eredeti helyre a jelentkezésedet! Nem vesztettél semmit, sőt! Gazdagabb lettél egy tapasztalattal!
Most már biztosan tudod, hogy mit szeretnél, többé nem vonzanak más, kecsegtető lehetőségek. De az is lehet, hogy végleg megerősödik benned a döntés: ezzel a másik dologgal szeretnél foglalkozni. Ekkor örülhetsz csak igazán, hogy nem vettek fel a másik suliba! Hiszen akkor talán éveket tölthettél volna olyan tantárgyak magolásával, amelyek valójában nem is érdekelnek igazán. Így viszont megspóroltad ezt a kitérőt, és egyből azzal foglalkozhatsz, ami neked való. Most viszont nincs más feladatod, mint meggyőzni a szüleidet, hogy ezúttal tényleg rátaláltál arra, ami illik hozzád.
Lehet, hogy ismerőseid először szkeptikusak lesznek, de ha te magad meg vagy győződve róla (és némi bizonyítékot is szállítasz), előbb-utóbb ők is elhiszik, hogy sokkal valószínűbb, hogy sikeres és boldog leszel egy olyan szakmában, amit szeretsz, mint ha csak egy leszel a lassan már megszámolhatatlan ügyvédek, közgazdászok, és informatikusok táborában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top