Close

Egy ember, egy templom…

fokep
Volt egyszer, hol nem volt, a Dunakanyaron innen és túl, egy ember, aki nagyot mert álmodni, és az álmait meg is valósította. Akárcsak a mesében, van valaki, aki hisz az összefogás erejében, akinek fontosak az igaz értékek, a haza és a föld szeretete. Bethlen Farkassal, Verőce polgármesterével találkoztunk mesebeli birtokán.
A verőcei Lósi-völgy mesebeli domboldalában, egy nemesen egyszerű ház napsütötte teraszán, forró feketével és nagy szeretettel fogadott bennünket vendéglátónk. Semmi nagyzolás, semmi allűr, egy ünnepélyesen hétköznapi úriember mesélt nekünk számára fontos dolgokról, mi pedig, még ha csak pár órányira is, részesei lehettünk a történelemnek. A Bethlen-történelemnek. Könyvek segítségével, 1060 óta kísérhetjük figyelemmel a Bethlen-család életútját. Szinte egy időben jelent meg az Iktári gróf, valamint a bethleni Bethlen grófi család. A Bethlenek leszármazottai közül, Bethlen Béla Erdély utolsó kormánybiztosa igaz magyarként nem hagyta el hazáját még üldöztetésében sem, végsőkig kitartott elvei mellett, és koporsójaként is ugyanaz a hely szolgált, amely hajdan bölcsője volt. Örökségül hagyta maga után gyermekeinek, s unokáinak a magyarság szeretetét, a földhöz és a hithez való mély ragaszkodást. Ez utóbbi család leszármazottja Bethlen Farkas, aki méltán örvend nagy népszerűségnek a helyiek körében. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy immár negyedszerre választották meg Verőce polgármesterének. 

 

Vendéglátónk számára igen fontos a család,a hagyomány, valamint az idős emberek iránt érzett tisztelet, és ez valóban nem közhely. A mindennapokban példamutatóan teszi a dolgát, méltósággal, alázattal. Farkas vezetésével a falukassza gyarapodik, gombamód szaporodnak a sikeres vállalkozások, hiszen a jó szándékú vezetői támogatással nem titkolt célja, hogy helyben maradjon a fiatalság, amely értéket képvisel, forgalmat és persze bevételt teremt.
Egy elfoglalt, közkedvelt polgármesternek megfelelő, harmonikus háttér kell, ahová szívesen visszahúzódhat, nyugalommal takarózva, egy hely, ahol gondolattá érnek az álmok, és ahol a gondolatokból valóság születik. „2009-ben egy verejtékcseppes délután megérintett egy gondolat: van, ahol az ember már nem tehet semmit, és ott csakis Isten a megoldás. Kell egy hely, ahol közösen imádkozhatunk
a magyarságért, egymásért.” Bethlen Farkas álmai nyomán egy évvel később közös összefogásban megépült a Kárpát Haza Temploma. 
 
De épül itt más is: tíz éve a völgy ölelésében nyugvó istálló, amely örömteli lakóhelye a szeretett lovaknak.Öreg, sokat látott paripák, feketék, fehérek, barnák, ám egy közös bennük, kivétel nélkül mind kedvesek az ember szívének.
 
A cikk folytatása az A Mi Otthonunk magazin májusi számában olvasható. Keresse az újságárusoknál!
 
Szöveg: Frenyó Krisztina 
Fotó: Díner Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top