Close

Pályázatok a zöldség-gyümölcs termelői szervezeteknek

Február 15-ig pályázhatnak a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek együttműködésük fejlesztésére
Közeleg a határidő. Február 15-ig nyújthatják be a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek (TÉSZ)– támogatási kérelmüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). 

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2011-re egymilliárd forintos nemzeti és közösségi támogatást ítélt meg a zöldség-gyümölcs termelői szervezeteknek az egymás közötti együttműködések fejlesztésére. 
A zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatásáról szóló rendelet átdolgozásával a tavalyihoz képest tovább egyszerűsödött a támogatás igénybevétele. A TÉSZek önállóbban dönthetnek az együttműködés kialakításáról, így tovább erősödhet a magyar termelők alkuereje. 
A forráshoz azok a TÉSZek juthatnak hozzá, amelyek termelői szervezetek társulásának (TSZT) tagjaként értékesítik terményeiket. Az egymilliárd forintra összesen 25 TÉSZ pályázott. A támogatás előnyeit azok a gazdák élvezhetik, akik a termékeiket valamelyik termelői szervezet tagjaként forgalmazzák. 
A kormány célja, hogy a támogatás elősegítse a TÉSZek megerősödését, a termelői szervezetek, és közvetetten a zöldség-gyümölcs termelői csoportok közötti együttműködést, koncentrációt. A forrás ösztönzi a TÉSZek közös piaci fellépését, elősegítve ezzel a feketekereskedelem visszaszorítását. A három éve folyamatosan nyújtott nemzeti kiegészítő támogatásnak köszönhetően összesen 11 TSZT alakult.
A TÉSZeknek, a támogatásuk alapjául szolgáló kérelmeiket az MVH-hoz kell benyújtaniuk. A támogatás február 15-ig igényelhető, a megítélt összeget a hivatal legkésőbb 2012. október 15-ig folyósítja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top