Close

Philips tanulmány a lakosság egészségügyi helyzetéről

Budapest, 2011. November 23. – A Philips Magyarország 2009. után idén második alkalommal ismertette a hazai lakosság egészségügyi helyzetéről szóló tanulmányának eredményeit. A felmérés részleteit és annak hátterét egy kerekasztal-beszélgetés során hozták nyilvánosságra, és vitatták meg a sajtó és az egészségügy különböző területeinek szakértőivel. A rendezvény nem titkolt szándéka, hogy felhívja a lakosság és a szakma figyelmét a hazai és nemzetközi egészségügyi trendekre és statisztikai adatokra, a krónikus betegségek korai felismerésének súlyára, illetve tájékoztatást adjon a jelenlegi futó fejlesztésekről.


A közvélemény-kutatás célja, hogy friss adatokkal szolgáljon a magyar felnőtt lakosság véleményéről a diagnosztika, a prevenció és a lakosság egészségügyi állapota témájában. A kutatás a Fogyasztói Magatartás Kutató Intézet Trendinspirációs Műhely irányításával zajlott, amelynek keretén belül 700 lakost kérdeztek meg október hónap folyamán. A kutatás módszere számítógéppel támogatott telefonos interjú (CATI) volt, melynek keretén belül összesen 700 fő megkérdezésére került sor. A minta reprezentálja a magyar felnőtt korú lakosságot a KSH irányadó statisztikái alapján.

•    A válaszadók 78%-a jónak ítéli egészségi állapotát, ugyanakkor közel 20%-a számolt be valamilyen tartós (krónikus) betegség meglétéről.

•    A megkérdezettek közel 28%-ának egészségi állapota romlott az elmúlt 5 évben

•    A válaszadók többsége az infrastruktúrát és a meglévő kapacitásokat kifogásolta (49,7%). Minden harmadik résztvevő utalt a pénzügyi gondokra és közel 16% pedig az egészségügyi dolgozókra panaszkodott

A vállalat és az iparág szakértői megvitatták azon lehetőségek sorát, amelyekkel a hazai lakosság egészségi állapota jelentősen javulhatna. A statisztikai adatok alapján a születéskor várható élettartam hazánkban – férfiak esetében 5,5 nők esetében pedig 4 évvel marad el az EU átlagától, és átlagosan 9 évvel a maximális értéktől.
Ugyanezen adat a várható egészséges élettartam tekintetében 56 év férfiak és 58 év nők esetében, amely átlagosan 4,5 évvel marad el az EU átlagától, de férfiak esetében 14 évvel van a maximális európai érték alatt.
„Az ehhez hasonló felmérések igen hasznos információval szolgálnak arról, hogy a lakosság hogyan értelmezi az egészségét érintő veszélyeket, illetve hogyan viszonyul azok leküzdéséhez”. Mindez nagyban segít bennünket abban, hogy mélyebben megértsük a hazai egészségügy helyzetét, és annak igényei alapján nyújtsunk szolgáltatást – nyilatkozta dr. Erőss György, a Philips egészségügyi üzletágának vezetője a vizsgálat eredményeivel kapcsolatban.
 „Olyan szociális hálózatot szeretnénk kiépíteni, amely szorgalmazza a megelőzésben való proaktív részvételt, s a szűrést és a korai diagnózist helyezi szembe a kórházközpontú egészségügyi rendszerrel, a páciensközpontú működés megteremtése érdekében. Az egészségügy ott kezdődik, hogy megértjük, mire is van szüksége az embereknek. A Philips pont ezért indította el a kutatást az egész régióban és Magyarországon” – mondta Benedikt Laux, a Philips regionális vezérigazgatója.
Benedikt Laux mindemellett olyan koncentrikus megközelítésről beszélt, ami a páciens és az ellátó szervezet igényeinek azonosításán alapul, hiszen tapasztalataik megismerése előfeltétele minden felmerülő szükséglet kielégítésének. A Philips körkörös egészségügyi modellben gondolkodik, amelyben olyan ciklusok váltakoznak, mint a megelőzés, a szűrés, a diagnózis, a kezelés, a megfigyelés, majd ismételten a megelőzés. A vállalat nézetei szerint ez a fajta szemléletmód növeli az egészségügyi rendszer minőségét, továbbá minimalizálja a kiadásokat.
A felmérés azon kérdésre, hogy mit tesz egészségének megőrzése érdekében a spontán módon, tehát célzott rákérdezés nélkül minden második megkérdezett említette a mozgást, illetve a táplálkozás is előkelő helyen végzett (47,8%). A válaszadók 7%-a a káros szenvedélyekről mentes életet tartja fontosnak, ugyanakkor a megkérdezettek  összesen 1,4 százaléka említette a korai diagnosztikát és a szűrővizsgálatokat mint az egészség megelőzésének egyik lehetséges formáját.

 „Legalább annyit kellene fordítani a megelőzésre, mint a kezelésre. Miután a krónikus betegségek világszinten terjednek, a megfelelő felvilágosítás az egészségünket érintő kérdésekkel kapcsolatban egyre nagyobb jelentőséggel bír. Azzal, hogy szembesítjük az embereket életmódjuk következményeivel, arra biztathatjuk őket, hogy tegyenek meg mindent saját egészségük megőrzése és a betegségek elkerülése érdekében” – dr. Erőss György a vállalat egészségügyi részlegének igazgatója.

A vállalat szakemberei beszámoltak egy kísérleti szakaszban lévő eljárásról is, amely forradalmasíthatja a daganatos betegségek kezelését. A Philips által kifejlesztett magas intenzitású fókuszált ultrahang HIFU MRI technológiája lehetővé teszi a daganatok nem-invazív kezelését oly módon, hogy a még testben lévő tumort magas hő hatásának vetik alá. Ahogy arra a neve is utal, a magas intenzitású fókuszált ultrahang közvetlenül a tumorra irányítja a hangsugarat, amely bejutva a daganatba hőenergiává bomlik. Az érintett szövetek hőmérséklete elérheti a 65 °C-ot, amely elég ahhoz, hogy elhaljanak a beteg sejtek a környező szövetek károsítása nélkül.  A Philips kutatói azt is vizsgálják, hogy a magas intenzitású fókuszált ultrahang hogyan képes gyógyszereket aktiválni a daganatokon belül klinikai gyakorlatban, mivel mindez megnövelheti a terápiás gyógyszerek hatékonyságát oly módon, hogy közben a test nincs kitéve a kemoterápia folyamán használt vegyszerek mellékhatásainak.

 

 Dr. Erőss György

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top