Close

Az országértékelések betiltását tervezi az Európai Unió

A destabilizáló hatásoktól tartva az országértékelések betiltását tervezi az Európai Unió – értesült a Financial Times Deutschland.
    A német üzleti napilap csütörtöki tudósítása szerint egy erre vonatkozó tervezet fekszik a belső piaci biztos, Michel Barnier asztalán. A bizalmas dokumentumban a biztos javasolja: az Európai Unió új tőkepiaci felügyelete, az ESMA kapjon felhatalmazást az egyes országok fizetőképességével kapcsolatos értékelések „átmeneti” leállíttatására.
    A bizottság – mint a német lap írta – abból indul ki, hogy ez védené leginkább a pénzügyi támogatásra szoruló országok érdekeit. A tilalom ugyanis megakadályozhatná, hogy egy értékelés a lehető legrosszabb pillanatban negatív következményekkel járjon az adott ország pénzügyi stabilitására és destabilizáló hatást gyakoroljon a világgazdaságra.
    A Financial Times Deutschland emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban a különböző hitelminősítő intézetek értékelései a politikusok, sőt közgazdászok körében is heves bírálatokat váltottak ki. A szóban forgó hitelminősítőkkel szemben azt a vádat fogalmazták meg, hogy az egyes országok helyzetét helytelenül értékelték, és „ítéleteikkel” csak a válság éleződéséhez járultak hozzá. Az immár rendszeressé vált leminősítések pedig a pénzpiacokon zavart és nyugtalanságot váltottak ki.
    Barnier – mint a lap  írta – osztja azt a nézetet, amely szerint a hitelminősítők értékelése nem mindig a valós képet tükrözi, és ezért sürgeti a betiltás lehetőségét.
 
Forrás:kpl/gkv MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top