Close

Szócska napja

Ez a cikk a Népszabadság június 2.-ai száma nyomán készült, Danó Anna írása alapján. A továbbiakban ebből idézek:

Egy év után látszólag véget ért Szócska Miklós kötéltánca: a kormány keddi ülésén zöld utat kapott programja, a Semmelweis-terv megvalósítására.
/…/ A cél az, hogy a meglévő pénzt úgy osszák újra, hogy abból nagyjából kijöjjön a tízmillió magyar orvosi ellátása. A jelenlegi szétaprózott ellátórendszert nyolc nagy térségbe csoportosítva szervezzék újra, úgy, hogy valamennyi betegségre legyen kezelőhely, a drága ellátásokat viszont csak specialisták végezhessék.És nem a beteg választ, nem is az orvos dönt: kötött pályákon lehet majd közlekedni, hogy mindenki oda kerüljön, ahol a reformterv szerint a legnagyobb reményei lehetnek.

A terv megosztja a Fidesz vezette megyéket. Leginkább azok az erős emberek tiltakoznak, akik sok pénzügyi és politikai kockázatot vállaltak kórházaik megmentéséért.

Azaz Szócska győzelme nem végleges. /…/ Csakhogy ettől a modelltől a kormány sem vár diadalmenetet. Réthelyi Miklós miniszter sem zárta ki, hogy lesznek miatta tüntetések.

Szócska másik fontos célja, hogy az apadó pénzből finanszírozhatóvá váljék az orvosi ellátás. A kormány ugyan odaállt a  program mögé, de pénzt nem adott. A rendszerből most is több százmilliárd forint hiányzik.

/…/Reformterv, a továbblépés vázlata megvan tehát, de még nem dőlt el valójában ki irányítja az egészségügyet. Ez a tisztázatlanság már eddig is sokat ártott az egészségügyi reformnak, és csaknem elemésztette Szócska meghirdetett, „az egészségügy megmentésére” készült vitairatát.
A terv végül megszületett, ami önmagában is eredmény.

Ring Magazin

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top