Close

„Európai Uniós Gyermeknap” péntektől vasárnapig a fővárosban

Budapest, 2011. május 27., péntek (MTI) – Gyermeknapi gálát tartanak a Baptista Szeretetszolgálat szervezésében a Fővárosi Nagycirkuszban pénteken az „Európai Uniós Gyermeknap” rendezvénysorozat első programjaként.

A gyermeknap régóta ünnep a civilizált világ történetében: első alkalommal 1920 áprilisában Törökországban tartották meg, onnan indult útjára, majd 1925-ben Genfben már szélesebb körben terjesztették. Magyarországon 1931-től van divatban, de akkor még Gyermekhétnek nevezték – emlékeztetett Tarlós István főpolgármester köszöntőbeszédében. Hozzáfűzte, „lobbiznak, hogy újra az legyen”. Az ünnep az 1950-es évektől kezdve egynapos, ám a Baptista Szeretetszolgálatnak köszönhetően ez most háromnapossá bővült – tette hozzá.
Elmondta azt is, hogy erre a rendezvényre nemcsak a határainkon belülről, hanem Szlovákiából, Csehországból, Erdélyből és Luxemburgból is érkeznek gyerekek, fiatalok. „Fontos a kohézió, az összetartás, az egymás iránti szeretet és megértés, segíteni azokon, akik nehéz helyzetbe jutottak. Itt mutatkozik meg igazán, hogy milyen fontos szerepe van a családnak a társadalomban, a szeretetnek pedig az életben” – hangsúlyozta.
A rendezvénysorozat első napján, a Vidám Gyermeknap című eseményen pénteken lovashintós felvonulás, koncert és cirkuszi előadás szórakoztatta a meghívott közönséget – 3000 hátrányos helyzetű magyar gyermeket és az EU-s tagállamokból érkező gyermekcsoportokat – a Fővárosi Nagycirkuszban. Fellépett egyebek mellett Mága Zoltán hegedűművész, Feke Pál, Király Viktor és Szekeres Adrienn előadóművészek. Szombaton a Parlamentet, a Fővárosi Állat- és Növénykertet látogatják meg a gyerekek, de dunai hajókirándulás is színesíti a programokat. Vasárnap a Millenáris Parkban rendezik a záróünnepséget, amelyen a nemzetközi gyermekcsoportok országuk kulturális jellegzetességeit mutatják be rövid műsorszámokban. A rendezvény fővédnöke Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége.
A nemzetközi gyermekcsoportok a Magyarországra akkreditált nagykövetek közvetítésével, segítségével érkeztek. Gyermekotthonokból jöttek egyebek mellett a luxemburgi gyerekek, egy marosvásárhelyi árvaházból ötvenen, a medgyesbodzás-gábortelepi speciális gyermekotthonból szintén 50 gyerek. A Fészek Egyesület nevelőszülői hálózatából 200, nevelőszülőknél élő gyerek vesz részt a gyermeknapon az ország különböző településeiről. Nagycsaládos szervezetek tagcsaládjai jöttek Ócsáról és Békásmegyerről, a X. kerületből a cigány kisebbségi önkormányzat vitt 50 roma gyermeket, Miskolcról egy roma iskola 50 tanulója érkezett. Egy budapesti speciális iskola 75 értelmi fogyatékos tanulója mellett a Down Alapítvány 30 fiatallal, a XIV.kerületi Mozgássérült Egyesület 50 mozgássérült fiatallal látogatott el a Fővárosi Nagycirkuszba. De részt vettek a Baptista Szeretetszolgálat intézményeiből is azok a fogyatékos fiatalok, akik a Gödi Szorgos Kezek Házában vagy a Bicskei „Fogd meg a kezem” Napközi Otthonban töltik mindennapjaikat. Krasznokvajnáról 60 általános iskolás, Tolnáról a Háló Alapítvány szervezésében 50-en érkeztek.
    Az E.on Hungária Zrt. főtámogatóként 3 millió forinttal járul hozzá a gyereknapi rendezvényhez.

Forrás:MTI
    

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top