Close

Az Egyesült Államok rendvédelmi tiszteket küld Magyarországra

Az Egyesült Államok rendvédelmi oktatótiszteket küld Magyarországra, hogy átadják a magyar rendőri erőknek a multikulturális környezetben szerzett tapasztalataikat – jelentette be a budapesti amerikai nagykövet pénteken Gyöngyöspatán. Eleni Tsakopoulos Kounalakis – miután közös sétát tett a településen Pintér Sándor belügyminiszterrel, majd tárgyalt a helyi csoportok képviselőivel – azt mondta: reméli, hogy az Egyesült Államok ezzel a segítséggel hozzá tud járulni a feszültség enyhüléséhez. A nagykövet a belügyminiszterrel együtt tartott sajtótájékoztatón a polgármesteri hivatalban azt mondta: jó benyomást tett rá, hogy milyen gyorsan reagált a magyar kormány a gyöngyöspatai eseményekre a feszültség további éleződésének megakadályozásáért.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis arról beszélt, hogy a világon mindenütt, Európában és az Egyesült Államokban is léteznek etnikai feszültségek. Azt mondta, szeretne tanulni abból, ahogy a magyar hatóságok kezelik ezt a kérdést, egyúttal át szeretné adni az amerikai tapasztalatokat.

A nagykövet azt mondta, a romakérdés messze túlnyúlik Magyarország határain, ezért irányul olyan nagy figyelem a kérdés megoldását célzó magyar erőfeszítésekre. Méltatta, hogy a magyar kormány a soros EU-elnökség középpontjába helyezte e kérdés kezelését. Megjegyezte: örömmel látja, hogy Gyöngyöspatán a helyi lakosság csoportjai együttes erővel igyekeznek megoldani a helyzetet.

Az MTI a felajánlott amerikai segítséggel kapcsolatban a nagykövetségtől megtudta: néhány rendvédelmi oktató tiszt érkezik Magyarországra, várhatóan júniusban.

Pintér Sándor közölte: „a rendet a rendőrök segítségével tudom garantálni, a békességet és a békét a helyieknek kell egymással megkötni”. A jelenlegi szituáció nem tartható fenn – tette hozzá.

A belügyminiszter megköszönte a nagykövetnek a segítséget, és jelezte, hogy az amerikai oktatási programban a gyöngyöspatai iskola igazgatója és a helyi rendőri vezetők is részt vesznek majd. Reménye szerint ez a program valamilyen módon elő fogja segíteni, hogy a béke helyreálljon a faluban. Elmondta, hogy a segítséget az Egyesült Államok kezdeményezte, mintegy 50 ember, nem csak rendőrök képzéséről van szó. Pintér Sándor kijelentette: ahhoz, hogy a felek békét kössenek, munkát kell adni a helyi kisebbségi lakosoknak – a munka szétosztásába be kell vonni a cigány kisebbségi önkormányzatot -, és védelmet kell biztosítani mindenkinek.

A nagykövet újságírói kérdésre válaszolva cáfolta azt az értesülést, hogy az amerikai nagykövetség munkatársai felajánlották volna a romáknak, hogy segítenek nekik elhagyni a települést. „Ez egyáltalán nem igaz, az amerikai nagykövetség részéről senki nem ajánlotta fel, hogy segít emberek evakuálásában” – mondta, hozzátéve, a nagykövetség alacsonyabb beosztású munkatársai a településen jártak, hogy tájékozódjanak a helyzetről.

Arra a kérdésre, hogyan értékeli Richard Field amerikai üzletember szerepét a gyöngyöspatai romák elutaztatásában, a nagykövet úgy válaszolt: Field amerikai állampolgár, de semmilyen módon nem köthető az Egyesült Államok nagykövetségéhez. Azt mondta, nem ismeri, hogy az üzletember milyen szerepet vállalt, annyit tud, hogy humanitárius segítséget próbált nyújtani, még jóval a feszültség kialakulása előtt.

Az MTI azon kérdésére, mi az álláspontja azzal kapcsolatban, hogy romák menedékjogot kérhetnek az Egyesült Államokban, kijelentette: ezt a kérdést nem kommentálja. Mint az MTI a nagykövetségtől megtudta, a menekültügyi kérelmek fogadása, illetve elbírálása nem a nagykövetség feladatköre.

Pintér Sándor egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a pénteki találkozókon nemcsak a romákat hallgatták meg; először a helyi önkormányzat, majd a cigány kisebbségi önkormányzat képviselőivel beszéltek, és meghallgatták a településen korábban történt bűncselekmények néhány sértettjét is.

A belügyminiszter azt is kijelentette: Gyöngyöspatán egyelőre marad a fokozott rendőri jelenlét, addig, ameddig erre szükség van; „a rendet garantálni fogjuk” – mondta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top