Close

Felépült az első hazai passzív sorház

Az első passzívház 1990-ben épült fel a németországi Darmstadtban, azóta több mint tízezer passzív lakást adtak át a Lajtától nyugatra. Magyarországon eddig mindössze hét minősített passzívház készült el, a Dunakeszi egyik legszebb részén megépült sorház tehát igazi unikum. És nemcsak azért, mert ez az első passzív társasház hazánkban, de azért is, mert jóval túlmutat egy egyszerű passzívházon: a számunkra eddig ismeretlen, úgynevezett „Emberi Otthon Modellt” kívánja bemutatni.

A régi közmondás szerint az ördög a részletekben lakik, a részletekre pedig már a tervezésnél oda kell figyelni. Mert mitől is lesz egy ház igazán jól lakható? Talán attól, hogy minden a helyén van, és úgy szolgál ki, hogy semmin ne kelljen gondolkodnom.

„A fő célunk az volt – kezd a történetbe Szentmihályi-Nagy István és Sinóros-Szabó Balázs –, hogy olyan modellt teremtsünk meg mind a tervezésben, mind a kivitelezésben, amely az Emberi Otthon Modell élő példája lehet. Egy olyan lakóházat akartunk felépíteni, amit utólag nem kell fúrni-faragni, mert kimaradt mondjuk a riasztó rendszer, vagy éppen egy központi porszívót szeretett volna a tulajdonos. Ami a tervezésnél nincs kitalálva, lefektetve és lerajzolva, az később csak jóval drágábban valósítható meg, vagy egyáltalán nem lesz az.”

 

A teljes cikk : AMIOTTHONUNK.HU

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top