Close

Fatah-Hamász-megállapodás: Abbász és Mesaal jövő szerdán ír alá Kairóban

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke és Háled Mesaal, a Hamász iszlamista mozgalom damaszkuszi emigrációban élő politikai vezetője jövő szerdán Kairóban aláírja a palesztinok közötti megbékélés egyezményét – jelentette be pénteken a megállapodás másik részvevője, a Fatah mozgalom. „Az egyezmény aláírására május 4-én kerül sor, amikor Abbász, Mesaal és minden palesztin frakció találkozik az Arab Liga kairói székhelyén” – mondta az AFP hírügynökségnek Azzám al-Ahmad magas rangú Fatah-tisztségviselő, a megbékélési tárgyalások megbízottja.

A palesztin „testvér-ellenségek”, a Fatah és a Hamász általános meglepetésre megállapodtak abban – mint szerdán bejelentették -, hogy egységkormányt hoznak létre az egy év múlva esedékes elnök- és törvényhozási választásokig. A két mozgalom, amelyek között éles ellentét feszült a Gázai övezet fölötti Hamász-egyeduralom 2007-es megteremtése óta, több mint egy éven át próbálkozott a megbékéléssel, eddig sikertelenül.
 
A megbékélési egyezményt élesen bírálták az izraeli vezetők. Izraeli kormányforrás szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök úgy döntött, diplomáciai kampányt indít minden olyan palesztin egységkormány elismerése ellen, amelynek a Hamász is tagja. Különösen európai partnereit igyekszik majd meggyőzni erről jövő heti londoni és párizsi útján, amely látogatás eredeti célja az volt, hogy rávegye az európai országokat: ne szavazzák meg az ENSZ-ben egy palesztin állam elismerését, amíg nem születik békemegállapodás Izraellel.
 
„Már eddig is elleneztük egy palesztin állam bármilyen egyoldalú kikiáltását. De ha a Hamász kormánypárttá válna, az még veszélyesebb lenne” – mondta Jigal Palmor külügyi szóvivő. Felidézte annak veszélyét is, hogy a Hamász „beszivárog egy jövőbeli (palesztin) kormányba”, mert „amíg e mozgalom nem hajlik meg a közel-keleti kvartett feltételei előtt, addig Izrael és a nyugati országok szemében terrorszervezet marad”.
 
Az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország alkotta négyes által 2006 januárjában kitűzött fő feltételek: lemondás az erőszakról, Izrael és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) korábbi egyezményeinek tiszteletben tartása és Izrael létezési jogának elismerése. A Fatah és a Hamász megállapodása nem említi ezeket az elveket. A Hamász egyik vezetője, Mahmúd Zahar csütörtökön elutasította Izrael bárminemű elismerését, kijelentve ugyanakkor: szervezete nem fogja akadályozni, hogy a PFSZ élén álló Fatah megpróbáljon békeegyezményt kötni Izraellel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top