Close

Az Egyesült Államokban több tucatnyian haltak meg az ítéletidőben

Csaknem száz ember halálát okozták azok a szélviharok és áradások, amelyek az elmúlt két napban az Egyesült Államok középső és déli államaiban pusztítottak – derült ki helyi idő szerint szerdán a helyi hatóságok jelentéseiből. A legtöbben, 61-en Alabama államban vesztették életüket. Arkansas államból 11 halálesetet jelentettek. Mississippiben ugyanennyien haltak meg, Georgiában négy, Missouriban és Louisianában két, Tennesseeben egy ember halálát követelte az ítéletidő. Több helyütt kidőlő fák temettek maguk alá embereket. Az összesítések még nem véglegesek, ezért nem lehet kizárni, hogy a halálos áldozatok száma tovább növekszik majd.

Missouri államban több száz embert kellett kiköltöztetni otthonából, miután a gátak nem bírták feltartóztatni a megáradt folyókat. A múlt szombat óta leesett eső mennyisége több helyen elérte a 450 millimétert, ezért a hatóságok több folyó esetében a gátak megbontását tervezik, mert sok hajó híd alá szorult.

 

A vihar háztetőket tépett le, autókat borított föl, és úgy tört ketté villanypóznákat, mintha gyufaszálak lettek volna.
Az elmúlt 48 órában legalább 50 tornádóról és több száz, szélvihar okozta kárról érkezett bejelentés. A megrongálódott és lakhatatlanná vált házakról egyelőre nem készült összesítés. Mississippi, Alabama, Tennessee és Kentucky államban a viharok súlyos áramkimaradást okoztak.

Szinte az összes érintett államban szükségállapotot hirdetettek ki, és a Nemzeti Gárda bevetését kérték. Barack Obama amerikai elnök együttérzését fejezte ki, és szövetségi segélyt ígért.

A meteorológiai szolgálat a várható újabb tornádók, jégeső, áradás és villámlás miatt szerdán Alabama, Georgia és Missouri állam több régiójára vonatkozóan „nagy veszélyre” figyelmeztető riasztást adott ki, de a Nagy Tavak Vidékétől a Mexikói-öbölig a következő két napban összesen 21 államban pusztíthat ítéletidő. A meteorológusok szombatra újabb viharzóna érkezését jósolják.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top