Close

Sikeres volt a MÚOSZ Életmód napja

Hosszú sor kígyózott március 24-én, csütörtökön a budapesti Sajtóház előtt. Aznap ugyanis több mint 280 jelentkező vett részt az épületnél parkoló szűrőkamion, valamint az épület első emeletén végzett ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokon.

A huszonnégyféle, fejenként összesen 30 ezer forint értékű vizsgálatot és az eredmények azonnali kiértékelését lehetővé tevő, modern orvosi eszközökkel felszerelt kamion az Európai Unió irányelvei alapján működik Dankovics Gergely igazgatása alatt, mint Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja.

 

 
 – Maximálisan elégedett vagyok, üdvözlöm ezt a kezdeményezést – mondta a sokadmagával a kamionnál várakozó Zsenits Györgyi szabadúszó újságíró –, mert a hétköznapokban az ember a sok teendő miatt jóval nehezebben jut el ilyen szűrővizsgálatokra. A sor egy kicsit hosszú, de itt sokféle vizsgálatot egy helyben elvégeznek. Ezekre a szűrésekre korosztályomnak, az ötven év felettieknek a növekvő kockázati tényezők miatt különösen szüksége van. Sajnálom, hogy kevés fiatal kolléga jött el, talán a hajszolt élettempójuk miatt.

Kovácsi Péter nyugalmazott újságíró szintén a várakozók közt, ugyancsak pozitívan ítélte meg a felkínált lehetőséget: – Ragyogó ötlet, hogy egyetlen napra összesűrítve elvégeznek az emberen ilyen sok szűrővizsgálatot. Így nem kell több helyen megjelenni, hónapokra előre külön időpontot kérni minden egyes vizsgálatra. És mindezt úgy oldották meg, hogy fizetnünk sem kell!

   A kamion melletti sátorban különböző egészségügyi szervezetek standjai várták az érdeklődőket. –A Magyar Rákellenes Liga egyik önkéntese azoknak segített, akik a vizsgálatok után átjöttek ide a sátorba, és kérdésük volt a rák problematikájával kapcsolatban – mondta el az egyik segítő, Kozits Anikó.
Itt sokan jönnek, érdeklődnek. Bizonyos önvizsgálati módszerekről tudok tájékoztatást adni, például a nők számára otthon végezhető emlő-önvizsgálatot itt meg lehet tanulni, ki lehet próbálni az itt lévő segédeszközökkel. Ezen kívül természetesen különböző szórólapokkal próbáljuk ráirányítani a figyelmet a fontos egészségügyi kérdésekre.

Nemcsak a Sajtóház előtt parkoló kamionban, hanem az épület első emeletén is sok újságíró élt az ingyenes vizsgálatok lehetőségével: itt ér- és stressz-szűrésen lehetett részt venni.
   Az első emeleten a vizsgálatok mellett három stand is várta az érdeklődőket, méghozzá a hazánkban több mint negyedszázada jelen lévő vezető biotechnológiai vállalat, a svájci Roche jóvoltából.
   – Örömmel fogadtuk el a MÚOSZ felkérését az első alkalommal megrendezett Életmód nap főtámogatói posztjára – mondta el kérdésünkre Gáborjáni-Polgár Bernadett, a Roche (Magyarország) Kft. kommunikációs menedzsere. – Az anyagi támogatáson túl több témakörben: diabétesz, onkológia, biotechnológia és rheumatoid arthritis területén delegáltunk előadókat. A szűrőbuszt szintén támogatja a Roche.
   A cég a Sajtóház első emeleten három lehetőséget is biztosított a programon résztvevő újságíróknak. Egy biotechnológiai társasjátékba kapcsolódva, a 24 lépésből álló kört végigjátszva a számos érdeklődő nem csak jutalomcsokikkal lehetett gazdagabb, hanem a biotechnológiai innováció, a generikus–bioszimilár gyógyszerek és a személyre szabott gyógyászat témakörének legfontosabb ismereteivel is.

A rheumatoid arthritis sarokban Dr. Ortutay Judit szakorvos várta az érdeklődőket egy speciális szimulációs kesztyűvel, amelyet felvéve bárki megtapasztalhatta az e betegségben szenvedők nehézségeit a mindennapi feladatok ellátása során.

Dr. Bittner Nóra onkológus szintén a Roche jóvoltából tartott személyes konzultációt, tanácsadást az érdeklődőknek.

A fenti szűrővizsgálatok és egyéb programok mellett az Életmód nap a Sajtóház földszinti nagytermében számos referátumot is kínált az egészségügy fontos és aktuális témái iránt érdeklődőknek, elismert szaktekintélyek előadásában.

 

 

Dr. Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke megnyitójában hangsúlyozta, hogy még a szervezőket is meglepte a rendezvényre előzetesen jelentkezők örvendetesen nagy száma, és hangsúlyozta: az egyén és a társadalom szempontjából is fontos az egészségtudatos életmód kialakítása, a különböző betegségek megelőzése vagy idejében felismerése, melyre különösen kedvező alkalmat nyújt egy ilyen rendezvény.

Dr. Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára előadásában a tudatos egészségpolitikai tervezést sok esetben megnehezítő adathiány ellenére is számos dimenzióból megvilágította a mai magyarországi egészségügy helyzetét, akut problémáit, a leggyakoribb halálokokat, a betegellátás költségeit és nem megfelelő színvonalát, a kórházak adósságait, a szakorvosok migrációját, stb. és felvázolta a kormányprogram alapjain nyugvó, struktúraváltással járó megoldási terveket. A helyzet romlásának megállítása érdekében tett erőfeszítések két alappillérének a tudatos egészségügyi tervezést és a lakosság egészségtudatosságának fejlesztését nevezte. A dohányzás visszaszorításának célja mellett beszélt többek közt a Széll Kálmán Terv gyógyszerpolitikai részéről, például a háziorvosi utasítások betartását ösztönző bonus malus rendszerről is.

Dr. Mák Ibolya belgyógyász, a MÚOSZ körzeti orvosa másfél évtizede foglalkozik a MÚOSZ újságírókkal, és a tizenöt év tapasztalata nyomán beszámolt a zsurnaliszták körében leggyakrabban megjelenő munkaköri ártalmakról (csigolyameszesedés, izületi fájdalom, számítógéppel kapcsolatos ártalmak, illetve az utóbbi három évben pszichés betegségek) csakúgy, mint a munkakörrel össze nem függő, de az országos arányoknak nagyjából megfelelő leggyakoribb megbetegedésekről (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség).

Ezután Maróti Zsuzsa, a MÚOSZ háziorvosának asszisztense lajstromba vette a legfontosabb szervezett hazai szűrővizsgálatok (tüdőszűrés, nőgyógyászati rákszűrés, mammográfia, prosztatarákszűrés, vastag- és végbélrákszűrés, szájüregi daganatok szűrése, bőrmelanóma-szűrés, a vérnyomás-, a koleszterinszint- és a vércukorszint-ellenőrzés) elvégzésének szükséges gyakoriságát, státusáról (kötelező/ajánlott), elintézésének módját (beutaló, szakorvos, stb.), valamint elmulasztásának veszélyeit.

Az előadások délelőtti blokkját Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, diabetológus zárta, aki korunk egyik népbetegségének, a Magyarországon ma 850 ezer embert érintő cukorbetegségnek a rövid terjedelem ellenére is teljességre törekvő leírását adta, ismertetve annak fogalmát, kialakulásának menetét, stádiumait és fajtáit, de kitért a komplex kezelési módszerekre is, kihangsúlyozva az egyénre szabott étrendváltoztatással, a dinamikus mozgásterápiával megvalósuló életmód fontosságát.

Az első délutáni előadást Dr. Bittner Nóra, az Országos Onkológiai Intézet munkatársa tartotta. Optimista metaforával, leküzdhető ellenségként írta le a rákos megbetegedéseket. Hangsúlyozta, hogy az utóbbi tíz évben már csaknem minden daganattípusra kidolgoztak célzott terápiákat, így a betegséget idejében felismerve és megfelelően (például az avastin nevű, érnövekedést gátló szerrel) kezelve viszonylag nagy a betegek esélye a túlélésre.

Dr. Ortutay Judit, az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet osztályvezető főorvosa beszélt a hazánkban kb. ötvenezer embert sújtó rheumatoid arthritis betegre és társadalomra rótt terheiről. Érzékletesen leírva a betegségnek az élet minden területét, így a munkavégzést is korlátozó hatását.

Dr. Hermánné Fogarassy Éva pszichológus, vezető alvásterapeuta alvásgyógyításról szóló érdekes  előadásának a napokban vezetés közbeni elalvás miatt a Soroksári úton történt tragikus baleset adott szomorú aktualitást. A doktornő feltárta a civilizációs betegségnek tekinthető alvászavar legfontosabb következményeit, eloszlatott néhány elterjedt tévhitet az alvással kapcsolatban, értékes tanácsokkal szolgált a helyes alvási módokról és szokásokról, valamint ismertette a Sleep Wellness nevű, saját fejlesztésű, a bioritmusok összehangolásán alapuló pszichofiziológiai alvástréning főbb jellemzőit.

Dr. Torday László PhD-hallgató a Szegedi Onkoterápiás Klinika képviseletében tudományos alapossággal, közérthetően hasonlította össze a hagyományos, kémiai alapanyagokra épülő gyógyszeripart a modern orvosi biotechnológiát. Több szempontból, középpontba állítva a rák gyógyítása mint népegészségügyi prioritás területén elért eredményeket.

Az előadások sorát Dr. László Márta főorvos referátuma zárta, amely a keringési betegségek új hazai gyógyászati lehetőségeként a mofetták, azaz a szén-dioxidot kibocsátó természetes üregek révén megvalósítható száraz széndioxid-fürdők igen kedvező hatásairól számolt be, ismertetve a mátraderecskei mofettánál kezelt betegeken végzett kérdőíves hatásvizsgálat meggyőző eredményeit.

– A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel a jövő évben is tervezünk Életmód napot a MÚOSZ keretein belül az újságírók egészségéért – felelte hagyományteremtést firtató kérdésünkre Dr. Szalontai Éva, aki 2004 óta, svéd modell alapján vezeti a MÚOSZ Életmód Szakosztályát, amelynek célja, hogy népszerűsítse az egészségtudatos életvitelt és a természetközeli életmódot az újságírók körében.

 

Szöveg és fotó: Zsóri Lukács szociológus egyetemi hallgató

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top