Ring Magazin

Vasárnap, 2019. December 8.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra KULTÚRA Ónodi Eszter a maga szerencséjének a Kovácsa

Ónodi Eszter a maga szerencséjének a Kovácsa

E-mail Nyomtatás PDF
onodyeszter 2019 4Április elsején Ónodi Eszter Bukowskit olvasott fel többedmagával a Nem adom fel bárban. A nők című könyv újrafordítását adták ki. Márciusban volt a legutóbbi premierje a Katona Kamrában, A Platonov című előadás, melyben Anna Petrovna özvegy tábornoknét játssza. A színház mellett filmjei is jelentősek. Az Aranyélet sorozat Jankája által szélesebb körökben és generációkban is elismerést vívott ki magának.
   
 
- Most volt A Platonov bemutatója pár hete. Ön jóval idősebb, mint a Csehov által megírt szereplő. Mennyiben okozott ez fejtörést a szerep megformálásakor? Vagy éppen ez tette kihívássá azt? Ráadásul a  rendező is, Székely Kriszta egy évtizeddel fiatalabb generáció tagja. Milyen volt a közös munka?
 
Anna Petrovna karaktere eredetileg is fiatal özvegy, tehát ilyenképpen még hízelgő is számomra a szereposztás... A rendezőnek,  Székely Krisztának amúgy is koncepciója volt, hogy egy generáció tagjai játsszák a főszerepeket. Ily módon kb. ugyanazok a partnereim, mint a Nórá-ban. Abban is, ebben is a negyvenesek életközepi válsága izgatta őt.
 
 onodyeszter 2019 5
- Mennyire tudta érvényre juttatni saját koncepcióját a szerep kapcsán?
 
 Abszolút közös munka volt. Nagyon szeretem ezt a szerepet, szeretem a karakter játékosságát, okosságát—tulajdonképpen arra jöttünk rá, hogy Anna lenne a méltó társa Platonovnak, egy másik életben.
 
- Ha megnézi a több mint húsz évvel ezelőtt bemutatott Platonov-ot ugyanebben a színházban, akkor gyökeres különbséget tapasztalhat a két rendezés és a színészek játéka között. Fontos, hogy lássa és helyre tudja tenni a kulturális folyamatok hatását alkotók és műélvezők számára a karrierjében?
 
 Szerintem felesleges ezzel foglalkozni: mind a két előadás a maga korában érvényes. Majd biztos lesznek szakavatott kritikusok, akik összehasonlítják a két előadást és levonják a tanulságokat is. Nekünk alkotóknak nem ez a dolgunk. A színház mindig az itt és mostról szól.
 
 
- Amikor a 2019-es Platonov-ot láttam a Kamrában, több színész is ült a nézők sorában. Sokszor látok katonás megoldásokat – mind rendezésben mind színészi játékban – más színházakban. Milyen érzés az, hogy a szakma árgus szemekkel figyeli műhelyüket? 
 
Én nem érzékelek árgus szemeket, mindazonáltal nagyon inspirál ha egy kollégám ül a nézőtéren.
 
 
- Ugorjunk vissza az időben. Először nem vették fel a Színművészetire. Mi adott erőt, hogy újra próbálkozzon, Ön szerint mi volt a döntő motívum, ami miatt sikerült bekerülni? 
 
Egyértelműen Ascher Tamás zalaszentgróti színjátszó tábora adta meg az utolsó lökést abba az irányba, hogy színész legyek. Ott dőlt el a sorsom— ha lehet ilyen fellengzősen fogalmazni.
 
 
- Rákerestem összes szerepére és a legmeghökkentőbb talán a Teiresziasz volt 2001-ben. Euripidész Bacchánsnők c. darabjától mi vezetett el az Aranyélet-ig? Teiresziász köztudottan nehéz férfiszerep. Hogyan oldotta meg, hogy mint vak jós hiteles legyen a színpadon? (A történet Pentheusz thébai király sorsáról szól, akit a Dionüszosz hatása alatt álló bacchánsnők oroszlánnak néznek és széttépnek.)  
 
A Bacchánsnők kapcsán fontos megemlíteni, hogy azt az előadást Zsótér Sándor rendezte, aki mindig nagyon egyedi módon nyúl a színdarabokhoz. Nála gyakran előfordul hogy nő játszik férfit és fordítva. Egyébként nem ez volt a legextrémebb szerepem. Azt egy főiskolás vizsgaelőadásban játszottam, ahol egy fogyatékos túlsúlyos kisfiút kellett alakítanom. Ebben az előadásban még a fent említett Zsótér sem ismert fel.
onodyeszter 2019 3 
 
- Kisfia, Zsigmond lassan kamaszkorba lép. A gyermekvállalás miben változatatta meg a karrierjét? Konkrétabban: Érez különbséget az Önre osztott szerepek között? 
 
A gyermekem születése után teljesen más lett az életem, de ezzel gondolom minden nő így van. Értelemszerűen leginkább anyaszerepeket játszom, de valószínűleg ez a koromból is adódik. 
 
 
- Hogyan tölti a húsvéti ünnepeket?
 
Most valami csoda folytán három napig nem lesz előadásom, úgyhogy lemegyünk a párom szüleihez vidékre. De tényleg csak három nap lesz, mert a rákövetkező héten viszont zsinórban minden este a színházban leszek.
 
 
- Köszönöm az interjút és kellemes ünnepeket kívánok!
 

(17 értékelés)
 

Migráció-szürreál

Rab Irén a göttingeni egyetem finnugor tanszékének lektoraként Németországban élte a magyarok megszokott, rendszeres külföldi életét az egyetem, a könyvtár, az uszoda és az általa alapított helyi „magyar klub” remekül szervezett kulturális rendezvényei között. Élte dolgos hétköznapjait és a kedves egyetemi város mindennapi életét, kerékpározott, kutyát sétáltatott, szívesen társalgott a szomszédokkal...
De egy napon hirtelen valami megváltozott, a szavak és mondatok a göttingeni polgárok szájában mintha szögletessé váltak volna ( a magyarral szemben ) és bár maradt a szokvány mosoly, mégis növekedett a távolság közte és a város lakói között. Valami nem stimmelt (es stimmt aber nicht!) a kedélyes egyetemi város és a kínjukban kerítést építő magyarok helyi képviselője, vagyis önmaga (Rab Irén) között...
Egy lebilincselő könyv, Európa változásairól, tényekkel és humorral, Rab Irén: Helyzet van című kötete

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amiocimlap201912 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 155 vendég böngészi

bav logo kicsi banner