Ring Magazin

Csütörtök, 2019. November 21.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra KULTÚRA Szombat esti száguldás a Zaporozseccel - Koncertbeszámoló az Akvárium Klubból

Szombat esti száguldás a Zaporozseccel - Koncertbeszámoló az Akvárium Klubból

E-mail Nyomtatás PDF

Ha éppen szerelmi bánattól lesújtva vagy egy új vonzalom kapujában állva  az ember egy kis szárnyalásra vagy éppen csendes nosztalgiázásra vágyik, akkor nem is kérdéses, hogy egy Zaporozsec koncerten a helye. Szombat este az én kissé melankólikus lelkemnek is éppen jót tett Varga Bence zenekarának romantikus őrülete az Akvárium Klub kishalljában.

Bemelegítésnek a Fák alatt nevű formáció táncoltatta meg a gyülekező közönséget. Őszintén bevallom, ritkán jutok el az előzenekarok koncertjére, most mégis nagyon örültem, hogy már nyolc óra előtt megérkeztem, ugyanis kár lett volna kihagyni a budapesti székhelyű bandát. A négyfős formáció a klasszikus dob-basszus-gitár felállás mellé becsempészett egy hegedűt is és ez már elég volt ahhoz, hogy életre hívják „bölcsészdance” zenéjüket. A zenekarnak egyébként 2017-ben meg is jelent albuma, folyamatosan koncerteznek kisebb-nagyobb klubokban, a rajongótáboruk is egyre növekszik, így egészen biztosan a hallunk még róluk.

Noha az Akvárium Klub Kishallja még nem a Fák alatt miatt telt meg, de szép felvezetést csináltak az este fő fellépőinek, a Zaporozsecnek, akik ígéretükhöz híven igazi, izgalmas showt teremtettek a színpadra.

A zenekar éppen a harmadik nagylemezén dolgozik, melyről az első dalt már február 1-én be is mutatták a nagyérdeműnek és amelyhez egy videóklip is készülőben van, melynek első képkockáit éppen a szombati koncerten rögzítették.  A sajtóhírek szerint az új album dalai onnan viszik tovább a szálat, ahol nagyjából egy évvel ezelőtt a Pixelek album Négyzetek közt című számával abbahagyták. Vagyis egy újabb rockos, funkys, diszkós őrületre számíthatunk, melyet továbbra is a zenekart és a főhőst érő impulzusok, útkereső kalandok, a közben megjárt mélységek és magasságok jellemeznek majd.

Mindez egyébként abszolút átjött a koncerten is, az új dalok tökéletesen belesimulnak a lelki vívódásos ihletkörbe. Akadnak őszinte, szerelmes, gondolkozó, felrázó, kiábrándult, reménykedő dalok egyaránt, melyek hol hangos üvöltésre, hol elmélázó lassúzásra ösztönöznek. És ez így is van jól, hiszen a Zaporozsec számokban éppen az a fantasztikus, hogy akármilyen hangulatban is van az ember, egészen biztosan akad egy-két dal, melyet éppen ott és akkor csak neki játszik a zenekar. Az ötletes szövegek mellé – melyek hol az univerzumból repítenek kifelé, hol pedig két lábbal a földhöz szegeznek – jönnek még a fülbemászó gitártémák, a laza ritmusszekció és az a kifogástalan szomszédfiús attitűd, melyet kevés banda tud mesterkéltség nélkül színpadra vinni.

Azt hiszem, a szombat este remek ráhangolódás volt a Zaporozsec új anyagára, melyre már izzítjuk is a hallójáratainkat.

 

Fotó: Nagy Róbert

Szöveg: Kaiser Vivien


(2 értékelés)
 

Migráció-szürreál

Rab Irén a göttingeni egyetem finnugor tanszékének lektoraként Németországban élte a magyarok megszokott, rendszeres külföldi életét az egyetem, a könyvtár, az uszoda és az általa alapított helyi „magyar klub” remekül szervezett kulturális rendezvényei között. Élte dolgos hétköznapjait és a kedves egyetemi város mindennapi életét, kerékpározott, kutyát sétáltatott, szívesen társalgott a szomszédokkal...
De egy napon hirtelen valami megváltozott, a szavak és mondatok a göttingeni polgárok szájában mintha szögletessé váltak volna ( a magyarral szemben ) és bár maradt a szokvány mosoly, mégis növekedett a távolság közte és a város lakói között. Valami nem stimmelt (es stimmt aber nicht!) a kedélyes egyetemi város és a kínjukban kerítést építő magyarok helyi képviselője, vagyis önmaga (Rab Irén) között...
Egy lebilincselő könyv, Európa változásairól, tényekkel és humorral, Rab Irén: Helyzet van című kötete

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Megjelent A Mi Otthonunk novemberi száma

amiocimlap 201911 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 223 vendég böngészi

bav logo kicsi banner