Ring Magazin

Csütörtök, 2019. Január 24.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra KULTÚRA A Műcsarnok turistahívogató programjai

A Műcsarnok turistahívogató programjai

E-mail Nyomtatás PDF


A magyar fővárosba látogató turisták felé nyitna programjaival a Műcsarnok.

Bán András, a múzeum vezető kurátora az intézményben tartott sajtóértekezleten hangsúlyozta: a Műcsarnok évek óta stabil költségvetéssel és központi elhelyezkedésével jó helyzetben van ahhoz, hogy a jelenleginél több külföldi turistát vonzzon be kiállításaira. Az előrelépéshez azonban jobb együttműködésre lenne szükség a budapesti kiállítóhelyek között, és Bécshez hasonlóan létre lehetne hozni egy minden fővárosi múzeumot bemutató egységes internetes oldalt is. Ugyancsak általános probléma, hogy a magyar múzeumok nem terveznek évekkel előre, ezen a Műcsarnok is szeretne túllépni. Véleménye szerint, ahhoz, hogy egy magyar intézmény felkerüljön a nemzetközi turisztikai térképre, jól meghatározható, saját arcélre van szüksége. A 2017-ben több mint 130 ezer látogatót vonzó Műcsarnok esetében ez egyrészt a kortárs magyar művészek alkotásainak bemutatása, másrészt a múzeum kiállításainak évek óta visszatérő motívuma, hogy mihez kezd az emberiség a világgal.
A Műcsarnok 2018-as programjából Bán András a világhírű amerikai fotográfus, Sandro Miller május 13-ig látogatható, Malkovich, Malkovich, Malkovich – Tisztelet a kamera mestereinek című tárlatát, valamint a Rejtett történetek című őszi kiállítást emelte ki, amely a modernitással szemben alternatívát kereső kortárs művészek alkotásaiból válogat.
A 2018-as népművészeti Nemzeti Szalon koncepcióját Beszprémy Katalin kurátor ismertette. A tárlat tizenkét teremben a kortárs népművészet sokszínűségét igyekszik bemutatni a táncházmozgalom elindulásától egészen napjainkig, a 21. századi ember számára is szerethető, viselhető, használható népművészeti alkotásokra helyezve a hangsúlyt. A kiállítás ideje alatt a látogatók ki is próbálhatják a kézművesség fortélyait és különleges hangszereket is megszólaltathatnak.


Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) igazgatója örvendetesnek nevezte, hogy a 2017-ben több mint 10 millió regisztrált, kereskedelmi szálláson eltöltött vendégéjszakával Budapest turizmusa "bravúros" évet zárt. A tavalyi nem regisztrált vendégéjszakák számát további 5 millióra becsülik. Elmondta azt is, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivált záró köztéri esemény, a promenád a Műcsarnokhoz érkezik. A több száz hivatásos és amatőr táncos, énekes, zenész a város központi helyszíneiről – Fővám tér, Városháza park, Szent István tér – indul, és az Andrássy úton haladva az Operánál, a Liszt Ferenc téren és a Kodály köröndön a visegrádi országok tánchagyományai elevenednek meg. A Hősök terére érve a promenádot egy nagy összművészeti produkció zárja, mely a Műcsarnokban ugyanezen a napon nyíló kiállítás felvezetője.
Bognár Mária

 


(2 értékelés)
 

Migráció-szürreál

Rab Irén a göttingeni egyetem finnugor tanszékének lektoraként Németországban élte a magyarok megszokott, rendszeres külföldi életét az egyetem, a könyvtár, az uszoda és az általa alapított helyi „magyar klub” remekül szervezett kulturális rendezvényei között. Élte dolgos hétköznapjait és a kedves egyetemi város mindennapi életét, kerékpározott, kutyát sétáltatott, szívesen társalgott a szomszédokkal...
De egy napon hirtelen valami megváltozott, a szavak és mondatok a göttingeni polgárok szájában mintha szögletessé váltak volna ( a magyarral szemben ) és bár maradt a szokvány mosoly, mégis növekedett a távolság közte és a város lakói között. Valami nem stimmelt (es stimmt aber nicht!) a kedélyes egyetemi város és a kínjukban kerítést építő magyarok helyi képviselője, vagyis önmaga (Rab Irén) között...
Egy lebilincselő könyv, Európa változásairól, tényekkel és humorral, Rab Irén: Helyzet van című kötete

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amio 20181206 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 247 vendég böngészi

bav logo kicsi banner