Ring Magazin

Vasárnap, 2019. Február 24.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Országjáró ORSZÁGJÁRÓ Fahatározó mobilon

Fahatározó mobilon

E-mail Nyomtatás PDF

Fa book néven mobilos alkalmazást fejlesztett ki az Országos Erdészeti Egyesület. A terepre szánt fahatározó applikáció ingyenesen tölthető le Androidra és iOS-re, és terepen offline, kikapcsolt mobilhálózattal is használható, vagyis csak az akkumulátor töltöttségére kell figyelnünk.


Az alkalmazás segítségével összesen 111, a hazai erdőkben előforduló fa- és cserjefajt, illetve fajcsoportot lehet beazonosítani kirándulás közben. A növényhatározóban a vizuális meghatározás funkciót választva egyszerű ikonok vannak segítségünkre: az előttünk álló növény egy-egy tulajdonsága alapján tudjuk szűkíteni a találati számot, míg el nem jutunk a keresett fajhoz, ahol már fotók segítik a pontos azonosítást. A törzs vagy a levél alakja, a virág színe és a virágzás ideje, a termés állaga vagy színe mind-mind hasznos információt adnak egy-egy fajról, és megfigyelésükkel segítenek a növény felismerésében.
A képi növényhatározás mellett az applikáció lexikon részében a fák és cserjék között böngészhetünk, érdekes információkat tudhatunk meg az Év Fájává választott fajokról, kedvenceink megjelölésével pedig akár a saját erdőnket is létrehozhatjuk. Aki pedig úgy érzi, már mindent elolvasott, az kvízkérdések megválaszolásával teheti próbára frissen szerzett tudását.
Készült mellé egy www.fabook.oee.hu weboldal is, ahonnan az alkalmazás fotóanyagát lehet szabadon letölteni és felhasználni. Ezzel az a cél, hogy például a tanulmányi versenyekre készülő diákok, az erdővel kapcsolatos ismereteket oktató pedagógusok, az erdei iskolák nevelői, vagy az érdeklődő természetjárók számára olyan egységes, szakmai szempontból is ellenőrzött képanyag álljon rendelkezésre, ami segítheti a vetített előadások elkészítését, az ismeretterjesztő és az oktató-nevelő munkát.
A Madarak és Fák napjához kapcsolódóan kvízjáték is indult. A Pilisi Parkerdő, a Turista Magazin, a Budakeszi Vadaspark, A Mi Erdőnk, az Erdei Vándortábor Program vagy a Fedezd fel az örökséged! program Facebook-oldalain 2 héten keresztül feltett kérdésekre helyesen válaszolók Turista Magazin éves előfizetést, családos vadasparki belépőt, vagy A Mi Erdőnk magazin éves előfizetést nyerhetnek. A válaszokat a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd. címre kell beküldeni a megadott határidőkig.
Forrás: Országos Erdészeti Egyesület 

 


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amio2019februar 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 33 vendég böngészi

bav logo kicsi banner