Ring Magazin

Vasárnap, 2019. Január 20.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér HÍR ÉS HÁTTÉR Újságírók vs hírhalászok

Újságírók vs hírhalászok

E-mail Nyomtatás PDF

02.fz.media

A média szempontjából megrázóan igaz felhívást tettek közé európai hírügynökségek a napokban. A közvéleményhez, a döntéshozókhoz és a felelősökhöz fordultak petíciójukkal: adják vissza az újságírás és a hírszerkesztés rangját!

Lehalászott hírek

A Facebook lett a világ legnagyobb médiavállalata - írják közleményükben -, de sem a Facebooknak, sem a Google-nek nincs saját szerkesztősége.“Nincsenek Szíriában dolgozó újságíróik, akik az életüket kockáztatják. Nincs helyi kirendeltségük Zimbabwéban, hogy tudósítsanak Mugabe visszavonulásáról. Nincsenek szerkesztőik, akik ellenőrzik és jóváhagyják a terepen dolgozó riportereik által beküldött anyagokat. Az információ szabad áramlása elvileg az internet egyik nagy győzelme. De ez csak egy mítosz... “
A híreket továbbra is újságírók írják, szerkesztők szerkesztik, ám a valódi szerkesztőségek kezdenek komoly anyagi nehézségekkel szembe nézni. Ugyanis a „hírvivők” elviszik a hirdetőket is. A közösségi platformok busásan megélnek az egyre magasabb olvasói számból, ám a lapoknak ezzel óriási károkat okoznak.
„Évek teltek el úgy, hogy senki nem csinált semmit, és most a szabad, megbízható hírgyűjtés is veszélybe került, mert a média egyszerűen nem képes rá, hogy ezt megfizesse. A sokszínű, megbízható hírszolgáltatást, ami a demokrácia egyik oszlopa, mostanra súlyosan aláásták - írják felhívásukban.

A hálóba gabalyodva

A világ óriás hálóján keringő álhírek és ellenőrizetlen információk posztolása és megosztása nem költséges feladat. Ám a hiteles hírek megszerzése, szakszerű megírása és a hírügynökségek megfelelő működtetése már bizony az. Az egyensúlyt vissza kell állítani - hangsúlyozzák.

A kezdeményezést a francia AFP, a német DPA, a brit Press Association, a spanyol EFE, az olasz Ansa, a svéd TT, a belgiumi Belga, az osztrák APA és a holland ANP írta alá. A hírügynökségek az Európai Unió segítségét kérik a kialakult helyzetben, hogy az újságok és munkájukat végző újságírók visszakaphassák az őket megillető részesedést a kialakult helyzetben.


(3 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amio 20181206 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 287 vendég böngészi

bav logo kicsi banner