Ring Magazin

Vasárnap, 2019. Január 20.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér Külföld Kínai vélemények a csúcstalálkozóról

Kínai vélemények a csúcstalálkozóról

E-mail Nyomtatás PDF

kinaicsucs.delegacio01

Li miniszterelnök Magyarországra látogatása fontos a kínai vezetők számára - fogalmazta meg a kínai sajtó és kiemelte: az első, ilyen magasszintű diplomáciai út volt ez, melynek során kínai miniszterelnök Magyarországra látogatott. A Kína-Közép-Kelet Európa szövetség hivatalos kínai oldalán kitérnek még arra, hogy ez út és annak eredményei messzemenőkig illeszkednek a Kínai Kommunista Párt 19. kongresszusán elhangzottakhoz. Meglátásuk alapján a kínai-magyar kapcsolatok a történelem legjobb időszakába léptek.  

A Magyarországon megrendezett csúcstalálkozó a kelet-közép-európai országokkal való együttműködés létrehozásának ötödik évfordulója, nagy jelentőségű a 16 + 1-es együttműködés fejlesztéséhez és a Kína-EU átfogó stratégiai partnerség előmozdításához - írja a chine.ceec.

A kétoldalú kereskedelem Kína és a közép-kelet-európai országok között tavaly 58,7 milliárd dollárra nőtt. Li miniszterelnök mostani magyarországi látogatásának különös nagy hangsúlyt adtak Kínában, kiemelve, hogy a két ország egy új, átfogó stratégiai partnerségre készül. Ezt lehetett már előrejelezni ez év májusában is, Orbán Viktor kínai látogatás alkalmával. 

Magyarország nagy jelentőséggel bír a térségében és aktívan részt vállal a 16 + 1-es együttműködésben - idézi az oldal Wang, kínai külügyminisztert hozzátéve, hogy a mostani találkozók elősegítik a kétoldalú kapcsolatok további elmélyítését.

Li Chenggang kínai kereskedelmi miniszter asszony pedig kijelentette: Kína és Magyarország közötti gazdasági együttműködés soha nem volt még ilyen jó a történelem során. A kétoldalú kereskedelem 2016-ban elérte a 9 milliárd dollárt. Eközben Magyarország elnyerheti Kelet-Közép-Európában a legnagyobb befektetéseket Kínától a vegyi anyagok, a kommunikáció, a gépjármű ipar, a logisztika és a pénzügyek területére.

Kiemelte még, hogy Kína és Magyarország komoly lépéseket tett az együttműködésre a kultúra, az oktatás, a sport, a turizmus és a hagyományos kínai orvoslás területén is. 

A Kínai Kommunista Párt XIX. Országos Kongresszusa megfogalmazott egy nagy tervet és egy cselekvési iránymutatást Kína jövőbeli fejlődéshez - hangsúlyozta  Li miniszterelnök és hozzátette: egy nyitottabb és virágzóbb Kína minden bizonnyal egyre több lehetőséget kínál majd a világ minden országába, ideértve Magyarországot is.

Címlap fotó: Magyarországon élő kínaiak köszöntik az Andrássy úton áthaladó miniszterelnöki konvojt / MTI

(A kínai delegáció egy tagja magyarországi elismerést vehetett át a KKKE csúcs alkalmával. A kínai jegybank elnök, az Euro magyar atyjáról, Lámfalussy Sándorról elnevezett nemzetközi hírű magyar elismerést kapta. A díjról és hátteréről itt olvashatnak magazinunkban.) 


(3 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amio 20181206 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 313 vendég böngészi

bav logo kicsi banner