Ring Magazin

Hétfô, 2019. Április 22.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap
MAGYAR GLÓBUSZ

Botka László lemondott

Botka László lemondott

 

Lemondott az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáról Botka László hétfőn. Ezt maga Botka László közölte közleményben az MTI-vel. Hozzátette: terve az ellenzék egységesítésére, közös programra, a közös kormányzóképesség megteremtésére elbukott. Ahogy fogalmazott: nekem nem sikerült győzelemig vezetnem és elérnem az ellenzéki összefogást, pedig továbbra is abban hiszek. De ha másnak sikerülne, beállok mellé.

"Én a legjobb tudásommal és teljes szívvel szolgáltam a demokrata választókat. Történelmi bűnnek tartom a demokratikus pártok viselkedését" - fogalmazott ma reggeli szegedi sajtótájékoztatóján. Botka László közölte: a felelősséget ugyanakkor vállalja, ezért mond le "az ellenzék győzelemre vezetésének tervéről", a miniszterelnök-jelöltségről. Hozzátette: addig is őrzi városát, Szegedet, "a szabadság és az igazságosság szigeteként".

Molnár Gyula, az MSZP elnöke sajtótájékoztatóján úgy értékelte Botka László visszalépését: "ezt a menetet elvesztettük, de a csatát meg fogjuk nyerni". Molnár a karakteres szociáldemokrata politika folytatását ígérte. Nagy veszteségként értékelte a lemondást, mert szerinte Botka László lehetséges és valóságos kihívója volt Orbán Viktor miniszterelnöknek. Molnár Gyula azt mondta, Botka László azzal a szándékkal vállalta a jelöltséget, hogy a demokratikus ellenzéki oldal vezetőjeként valódi kihívója legyen a hatalomnak. Hozzátette: nem volt könnyű ez a vállalás és Botka László pontosan tudta, mi vár rá, hogy nemtelen és hazug támadások fogják őt érni. 

 A Médianéző Kft. igazgatója szerint kívűlről, de az MSZP-n belülről is megpuccsolták Botka Lászlót. Boros Bánk Levente politológus azt mondta: meglepte Botka László lépése, ugyanakkor megjegyezte: ez az utóbbi időben már a "levegőben lógott". Hozzátette: egy bizonyos időn keresztül stabil támogatottságot jeleztek Botka Lászlónak, aki az elmúlt időszakban viszont a párton belülről és balliberális ellenzéki formációk és szereplők részéről is össztűz zúdult rá. 

  

Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő - kommentálta a Fidesz-frakció Botka László lemondását az MSZP miniszterelnök-jelölti posztjáról. A kormánypárt az MTI-nek hétfőn küldött közleményében úgy fogalmazott: Botka László ugyanolyan szocialista jelölt volt, mint Gyurcsány és a többiek.

A Jobbik értékelése szerint az MSZP visszafordíthatatlanul a teljes bukás útjára lépett. Jakab Péter, az ellenzéki párt szóvivője úgy kommentálta Botka László visszalépését, hogy mind ő, mind az alelnökségről lemondó Ujhelyi István elismerte: az MSZP nemhogy nem tudja, de nem is akarja leváltani az Orbán-rendszert. Jakab Péter megkérdőjelezte, hogy a szocialistáknak lesz-e parlamenti képviselete.

A Demokratikus Koalíció úgy értékeli, hogy Botka László, az MSZP volt miniszterelnök-jelöltje hétfői lemondásával beismerte stratégiájának teljes kudarcát. A DK szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a demokratikus ellenzéknek és azon belül a szocialista pártnak is rossz, hogy fél évvel a választás előtt az MSZP-ben "ilyen zavar van". Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: sajnálják, hogy a szegedi polgármester nem volt képes korrigálni stratégiáját, amikor látta, hogy nem teljesülnek a céljai. Hozzátette, hogy Botka Lászlót egyre kevesebben fogadták el az ellenzék vezetőjének, nem tudott szót érteni a többi ellenzéki párttal, nem volt képes új szavazókat megnyerni, ráadásul a régebbi szavazók közül is többet elveszített.

A Párbeszéd társelnöke veszteségnek tartja, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről, de egyben lehetőségnek is arra, hogy az ellenzék megkezdhesse a tárgyalásokat az egyéni jelöltekről. Karácsony Gergely azt mondta, nem örülhet annak, ha a legnagyobb ellenzéki párt kormányfőjelöltje "bedobja a törülközőt".

Botka László Tiszaföldváron született, 1973. február 21. magyar jogász, politikus, 1994–1998 és 2002–2014 között a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, az MSZP korábbi választmányi elnöke, 2017-től a párt miniszterelnök-jelöltje. Politikai pályafutását 1991-ben kezdte, amikor belépett az MSZP-be, 1992–1994 között az országos ifjúsági tagozat elnöke, az országos választmány tagja volt, 1992-től az MSZP szegedi elnökségének tagja és a Baloldali Ifjúsági Társulás szegedi szervezetének tiszteletbeli elnöke volt. Botka Lászlót 2002-ben, 29 évesen, Szeged polgármesterévé választották. 2006-ban – bár a kormányon lévő MSZP fő ellenzéke, a Fidesz ekkor tarolt az önkormányzatokban – Botkát újraválasztották polgármesternek. 2006-2010 között Országgyűlésben az európai ügyek bizottságának volt a tagja. 2002 óta Szeged polgármestere. A 2017-es Befolyás-barométer szerint ő Magyarország 46. legbefolyásosabb személye.

Felhasznált források: MTI, Wikipedia

Fotók: MTI

 
MAGYAR GLÓBUSZ

A Gengszterek az utcán... 2.

A Gengszterek az utcán...  2.

 

 

A  magyar politikus férfi, tehetetlen, hozzá nem értő alak, közéleti zaklató, demagóg szónok, megélhetési polit...

MAGYAR GLÓBUSZ

A Gengszterek az utcán...

A Gengszterek az utcán...

 

 

Járj a kedvében a barátaidnak, de még inkább az ellenségeidnek  - ezt a tanácsot Don Corleone adja a Keresztapa című filmbe...

MAGYAR GLÓBUSZ

Másként látó

Másként látó

 

A kilencedik legismertebb magyar a világon -  pedig mégcsak 32 éves. Futott a vágyai után, felrúgta a szabályokat és minden &uac...

MAGYAR GLÓBUSZ

A mikrocenzus eredményei

A mikrocenzus eredményei

Magyarország népessége 9 millió 804 ezer fő, egy Győr nagyságú várossal csökkent a lakosság az elmúlt években, 1960 k&ou...

Oldal 12 / 355

Megjelent A Mi Otthonunk áprilisi száma

amio 2019apr 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 159 vendég böngészi

bav logo kicsi banner