Ring Magazin

Csütörtök, 2019. Június 20.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap
ARCVONÁSOK

Az euró magyar atyja: Lámfalussy Sándor

Az euró magyar atyja: Lámfalussy Sándor

Egy fiatal magyar emigráns, Lámfalussy Sándor, 1949-ben egy bőrönddel a kezében és néhány dollárral a zsebében érkezett Belgiumba. Nem egészen ötven évvel később pedig ugyanitt ő nyújtotta át a legjelentősebb nemzetközi valuta, az euró első bankjegyterveit. Az euró atyjaként ismerte meg és ismerte el a világ, a pénzpiacot szabályozó Bölcsek Tanácsának elnöke volt. Lámfalussy Sándorról elnevezett díjat kapott a Budapesten járt kínai delegáció prominens tagja, a kínai jegybank elnöke. 

Lámfalussy Sándorról hazánkban kevesen tudják, hogy részt vett az Európai Monetáris Unió megvalósítási tervének kidolgozásában, illetve az Európai Monetáris Intézet elnökeként ő felelt az euró bevezetésének előkészítéséért

Yale és a Bölcsek Tanácsa

Báró Lámfalussy Sándor Kapuváron született, 1929. április 26-án, fiatalon, barátaival közösen 1949-ben egy havas hajnalon hagyta el Magyarországot. Az osztrák határon az óriási havazás és a hiudeg miatt az őrjárat behúzódott, így a fiatalok kihasználva a lehetőséget, átszöktek Ausztriába és Belgiumig meg sem álltak. Itt kezdte meg tanulmányait Lámfalussy Sándor, 1949–1953 között a Leuveni Katolikus Egyetemen tanult, közgazdaszként végzett. 1953–1955-ig a Nuffield College (Oxford, Egyesült Királyság) kutató hallgatója, majd 1957-ben doktori fokozatot szerzett ugyanitt. 1961–1962 között az USA-i Yale Egyetemen, majd 1965–1995 között a Leuveni Katolikus Egyetemen oktatott.

Életpályája során az elméleti, tudományos tevékenység mellett kezdettől fogva jelen volt az aktív döntéshozói, szakértői elhivatottság is. 1955-től közgazdász, banki tanácsadó lett Brüsszel vezető bankjainál, valamint 1965-től betöltötte a Banque de Bruxelles vezérigazgatói, majd a bank igazgatótanácsának elnöki tisztét. 1976-tól a jegybankok bankjának nevezett bázeli Nemzetközi Fizetések Bankjánál dolgozott gazdasági tanácsadóként. 1981-től vezérigazgató-helyettes, majd 1985-től vezérigazgató lett. Közben a Delors-bizottság tagjaként részt vett 1988–1989 között az Európai Monetáris Unió megvalósítási tervének kidolgozásában, majd az Európai Monetáris Intézet (az Európai Központi Bank elődje) elnökeként 1994. január 1-jétől 1997. június 30-áig ő felelt az euró bevezetésének előkészítéséért. 2000–2001 között az Európai Értékpapírpiacokat Szabályozó Bölcsek Tanácsának elnöke volt. 

Életének 86-ik évében, Belgiumban hunyt el. 

 A Lámfalussy díj

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke 2013-ban alapította meg a Lámfalussy-díjat, melynek célja, hogy elismerje azon nemzetközileg is kiemelkedő szakmai teljesítményeket, életműveket, amelyek befolyással vannak a Magyar Nemzeti Bank munkájára, valamint a nemzetközi monetáris politikára. A díjátadás egyúttal lehetőséget biztosít arra, hogy az MNB a nemzetközi közgazdász, gazdaságpolitikai közösség figyelmét Magyarországra, Magyarországnak a közgazdasági gondolkodás és a gazdaságpolitika átalakulásában betöltött szerepére irányítsa. Lámfalussy Sándor, a díj névadójának személye szimbolizálja Magyarország jelentőségét a nemzetközi gazdasági folyamatokban - írta összefoglalójában a Magyar Nemzeti Bank. 

Az MNB Zhou Xiaochuannak, a kínai jegybank (People’s Bank of China) elnökének adták a napokban a Lámfalussy-díjat. Az ünnepélyes díjátadóra a kínai miniszterelnök magyarországi látogatásával egyidőben került sor az MNB épületében, Orbán Viktor miniszterelnök, a kormány több tagja, valamint a hazai és nemzetközi pénzügyi élet képviselői vettek részt az ünnepségen. 

Lámfalussy Sándor díjat annak a személynek lehet odaítélni, aki a közgazdaság és a pénzügyek területén olyan kiemelkedő, nemzetközileg elismert szakmai munkát, tudományos publikációs vagy oktató tevékenységet végzett, amely hosszabb távon jelentős hatással van a magyar és nemzetközi monetáris politika, a közgazdaságtudomány és szakmai közösség fejlődésére - rendelkezik a díjat életre hívó Magyar Nemzeti Bank az elismerésről.

Források:

Wikipedia, MNB, The New York Times

 
MAGYAR GLÓBUSZ

Szijjártó a kárpátaljai magyarokról

Szijjártó a kárpátaljai magyarokról

Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek...

KITEKINTŐ

A Távol-Keleten segít a magyar akác

A Távol-Keleten segít a magyar akác

A globális felmelegedés kedvezőtlen hatásainak enyhítésében és az elsivatagosodás elleni küzdelemben segít Távol-Keleten...

MAGYAR GLÓBUSZ

Egyetemi tangazdaság Mezőhegyesen

Egyetemi tangazdaság Mezőhegyesen

Megállapodást kötött magyarországi egyetemekkel a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.. A dokumentum értelméb...

MAGYAR GLÓBUSZ

Megvan az egymilliomodik új magyar állampolgár

Megvan az egymilliomodik új magyar állampolgár

Töretlen lendülettel folytatódnak a diaszpóra támogatását célzó programok, és megvan az egymilliomodik új magyar ál...

Oldal 5 / 356

Megjelent A Mi Otthonunk júniusi száma

amio 1906 cimlap 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 196 vendég böngészi

bav logo kicsi banner