Ring Magazin

Szerda, 2019. Április 24.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap

SPORT

Sport - SPORT

"Ozi-ozi-ozi-oi-oi-oi!"

Mindkét nem 25 kilométeres nyíltvízi versenyében pontszerző helyen végeztek a magyar sportolók a 17. FINA vizes világbajnokság nyolcadik napján. Az emberfeletti kitartást igénylő versenyszám szoros hajrában dőlt el, amelyek végén brazil és francia győzelem született. Férfi vízilabdázóink sétagaloppban nyertek a franciák ellen.

Huszonöt kilométer. Legyalogolni, -kerékpározni, esetleg -futni is óriási megterhelést jelent. Hát még a víz közegellenállását legyőzve, úszva megtenni a távot. Csak a legkiválóbb, legjobban felkészített sportemberek képesek teljesíteni e versenyszámot. Egy idő után minden karcsapás büntetéssel ér fel, oly fájdalmas. Akárcsak a gladiátorok szenvedései.

De ahogy az ókori arénaharcosok, úgy a nyíltvízi úszók is átlendülnek a holtponton, a napoknak tűnő órák után a cél közelébe érve hajrázni kezdenek. Hajrázni, értik?! Mindkét szám szoros „befutó” során dőlt el, Olasz Anna a nők versenyében az aranyérmes brazil Cunha után 1 perc 54 másodperccel beúszva lett ötödik, Sömenek Onon Kata a tizenkettedik. A brazil hölgy győzelme ráadásul igaz sporttörténeti pillanat is volt: ezt a távot ugyanis már harmadszor nyerte meg, ami rajta kívül még egy úszónőnek sem sikerült soha!

A férfiaknál mindössze 6 tizedmásodperc döntött a francia Axel Reymond javára. Ezzel a franciák negyedik aranyát nyerte, ami egészen elképesztő teljesítmény. Gyurta Gergely 1 perc 14 másodperccel a győztes mögött pontszerző, hatodik helyen ért célt. Így összességében a magyar úszók három pontszerző helyet csíptek meg a versenyszámok során.

Sajnálatosan a 10 kilométeren ötödik Rasovszky Kristóf feladni kényszerült a versenyt. A negyedik száma volt már a világbajnokságon, mégsem fáradtság miatt fejezte be idő előtt a távot. Egy úszónő rúgta meg a víz alatt, ezt a versenyszámot ugyanis úgy bonyolítják le, hogy a nők után nem sokkal a férfiak is vízbe ugranak, így óhatatlan, hogy egy idő után az erősebb nem képviselői utolérik a hölgyeket. Kristóf a Nemzeti Sport beszámolója szerint egy „hölgybunyóba” keveredett, ahol több rúgást is kapott, ezért inkább feladta a versenyt.

Sudár, csinos hölgyeket látni, férfiszívet melengető látvány. Hát még, ha egyszerre nyolcat is figyelemmel kísérhet, s egymás után mindjárt egy tucatszor! Ráadásul ezek a karcsú és izmos sportolónők színesebbnél színesebb dresszekben pompáznak. Hogy csak néhányat említsünk: Mexikó rikító sárga-lila kombinációban, Franciaország pink-zöldben, Görögország méregzöldben, Olaszország UV-zöldben és feketében, Japán sárga, rózsaszín, halványkék kombinációjában feszített. Nem is beszélve a kanadai hölgyekről, akiknek úszódressze áttetsző volt, kevés naranccsal és kékkel kombinálva…

Nem kérdés, ennél vonzóbb sportágat az erősebb nem képviselői el sem képzelhetnének. S ha már az erő szóba került: a szinkronúszó hölgyek nemcsak szépek, kecsesek, bájosak, hanem elképesztő fizikummal is rendelkeznek. Gyakorlataik nagy részét ugyanis különböző, néha elképzelhetetlenül kitekert pózban a víz alatt töltik. Majd a legváratlanabb pillanatokban a medence mélyéről a vízfelszín fölé szaltóznak.

És akkor essék szó magáról a mai csapatversenyről is! A szinkronúszás kétszereplős sporttá egyszerűsödött: vannak az oroszok és a világ összes többi része. A két oldal úgy viszonyul egymáshoz, mint a Mercedes a Trabanthoz, mindkettő német gyártmány, na, de micsoda különbség van a kettő között. A sárga-bordó-sötétkék vízi „kűrruhában” úszó oroszok, mintha egy másik bolygóról érkezetek volna. Hatalmas iramban, pontosan, teljes szinkronban, elképesztő dinamikával és erővel mutatatták be gyakorlatukat, amelyben egy perc megállás nem volt. Utóbbi kijelentés azért lényeges, mert szinte minden csapat beiktatott egy lassúbb részt zenei egyvelegébe, leszámítva az oroszokat. Talán egyedül a japánok próbálkoztak még ezzel, persze nem ugyanazon a színvonalon.

Mert az oroszok a felsoroltakon túl még minden csapatnál több, úgynevezett erőelemet, víz alóli kiemelést vagy ugrást épített gyakorlatába. E téren egyedül a kék, piros, sárga, zöld színekben bevonuló kínai lányok igyekeztek velük felvenni a versenyt. Csakhogy míg az oroszok a rendkívüli erőkifejtést követelő gyakorlatok közben megmaradnak elegánsnak, addig a kínaiakról ez nem mondható el. A fekete-fehér, Vasarely-festményre hasonlító dresszben úszó Ukrajnára viszont igen, nagyon szellemes, pontos gyakorlatuk azonban kevésbé volt erős, mint az oroszoké.

E felsorolással egyben elárultuk a végső sorrendet is, még ha a szellemes japánok, az elegáns spanyolok vagy a kecses olaszok reménykedtek is a dobogóban. Hiába. És hogy miként múlik el a világ dicsősége: a valaha egyeduralkodó amerikaiak, akik az első olimpiai számokat is megnyerték 1984-ben, utolsóként végeztek a csapatversenyben. Olyan országok előzték meg őket, mint Mexikó vagy Észak-Korea.

A magyar szempontból addig is sikeres nap végén férfi pólósaink igyekeztek minél több mosolyt csalni a Hajós uszodát ma is megtöltő magyar drukkerek arcára. Nem volt nehéz feladatuk, papíron a magyar válogatott klasszisokkal jobb, mint aktuális ellenfele, a francia.

Vámos parádé lefordulása után már a meccs elején tudatta a magyar csapat: az ellenfélnek itt ma nincs sok keresnivalója. Nyomatékul Erdélyi és Varga is gyorsan hozzátett egy-egy gólt a magyar előnyhöz (3-0). Időt kért a francia szövetségi kapitány, de mit sem ért, a franciák még az üres kaput sem találták el, míg a hazaiak minden lövése utat talált a gall kapuba (6-0).

Ugyan az első két lehetőségünket elpuskáztuk a második negyed elején, Manhercz hamar megnyugtatta a csapatot első góljával. A magyarok kiválóan védekeztek, a franciák előnyből és ötméteresből szerzett gólokkal tartották a lépést a mieinkkel (7-3), az első akciógóljukat a félidő előtt 10 másodperccel szerezték.

Kettős magyar előnnyel indult a harmadaik negyed, amit Hosnyánszky váltott gyorsan gólra. A szünetben kapust cseréltünk, ezzel Decker Attila is áteset a tűzkeresztségen, gyorsan védett is egyet, majd Varga a félpályánál szerezte meg a labdát a felúszó franciáktól, a lehetőséget maga váltotta gólra. A következő percben Gór-Nagy megszerezte első gólját a világbajnokságon (11-4).

Bár Decker kiválóan védett, a franciák szerezték az első gólt. Ám örömük nem tartott sokáig, mert Peissont piros lappal végleg kiállították, és az ekkor újra kettős előnybe kerülő magyarok könyörtelenül kihasználták a lehetőséget. Nem sokkal később Varga ejtett egy csodálatos gólt (13-6). Decker bizonyította: bármikor lehet rá számítani a későbbiek során is, sorra védte az ellenfél lövéseit. S hogy ennek ellenére nem nőtt az előnyünk, annak csatáraink lanyhuló koncentrációja, illetve Fontani kapus jó formája volt az oka.

Végül, ahogy a sportszeretők várták, biztosan nyert a válogatott, ám hogy a győzelem mire elég, az csak az utánunk következő, Ausztrália-Olaszország mérkőzésen dől el. A kérdés az: megverik-e 10 gólnál nagyobb különbséggel az olaszok a „kengurukat”? Mindenesetre az egyik helyi showman, az ausztrál Kirk gyorsan megtanította a magyar drukkereknek, hogy szokás szurkolni a zöld-sárgáknak. Ez fonetikusan leírva valahogy így fest: "Ozi-ozi-ozi-oi-oi-oi!"

A hazai fanatikusok gyorsan elsajátították a rigmust, és végig nagy elánnal buzdították az ausztrál csapatot. Hogy ennek köszönhető vagy sem, talán soha nem tudjuk már meg, de az olaszok nem tudták tíz góllal legyőzni Ausztráliát, így a magyar csapat végzett a csoport első helyén. Ami azért nagyon fontos, mert így többet pihenhetünk, nem kell ki-ki meccset játszanunk a továbbjutásért, valamint elkerültük a szerbek és horvátok ágát. Magyarország a spanyol-orsoz találkozó győzesével mérkőzhet az elődöntőbe kerülésért. 


Magyarország-Franciaország 13-7 (6-1, 2-3, 3-1, 2-2)
Hajós Alfréd uszoda: 8000 néző
Gólszerzők: Vámos 4, Varga 3, Zalánki 2, Hosnyánszky 1, Manhercz 1, Gór-Nagy 1, Erdélyi 1, illetve Marzouki 4, Camarasa 2, Izdinsky 1,

Eredmények

Nyíltvízi úszás, női 25 km
1. Ana Marcela Cunha (Brazília)
2. Sharon van Rouwendaal (Hollandia)
3. Arianna Bridi (Olaszország)

5. Olasz Anna

12. Sömenek Onon Kata

Férfi 25 km
1. Axel Reymond (Franciaország)
2. Matteo Furlan (Olaszország)
3. Jevgenyij Drattcev (Oroszorszgá)

6. Gyurta Gergely

Szinkronúszás, csapatverseny, szabadprogram
1. Oroszország
2. Kína
3. Ukrajna

Műugrás, női 3 méter
1. She Ting-mao (Kína)
2. Wang Han (Kína)
3. Jennifer Abel (Kanada)

 
Sport - SPORT

Az elődöntő küszöbén a női válogatott

Az elődöntő küszöbén a női válogatott

A harmadik negyedben mutatott parádés játékával győzött női vízilabda csapatunk utolsó csoportmérkőzésén, ezzel egyenese...

Sport - SPORT

Laller - „Csak az elvégzett munkában hiszek!”

Laller - „Csak az elvégzett munkában hiszek!”

Egy rövid pauza után Bulgáriában folytatódik tovább Horváth Lajos felkészülése. A Dakarra készülő váci motoros...

Sport - SPORT

Kolesznyicsenko, a zseniális

Kolesznyicsenko, a zseniális

Sporttörténeti pillanat tanúi lehettek a Városligetbe kilátogató nézők a 17. FINA  vizes világbajnokságon, hiszen a szinkronú...

Sport - SPORT

Pontszerző helyen Rasovszky Kristóf

Pontszerző helyen Rasovszky Kristóf

   

Óriási csata után dőlt el a férfiak  10 kilométeres nyíltvízi versenye, amelyben a magyarok is kiválóan szerepeltek,...

Oldal 21 / 300

Megjelent A Mi Otthonunk áprilisi száma

amio 2019apr 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 73 vendég böngészi

bav logo kicsi banner