Ring Magazin

Csütörtök, 2019. Június 20.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap

Tárlatvezetések a Hagyományok Háza két új kiállításán

E-mail Nyomtatás PDF

hagyomanyokhaza 201903A felújított Hagyományok Háza idén több új projekttel is készül a nagyközönség számára. A januártól minden szombaton megrendezett, tájegységekre bontott táncházakon kívül a Ház és a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum is rendhagyó tárlatvezetéseket szervez, amelyekre március 26-án és április 10-én várják az érdeklődőket.

A Hagyományok Háza hivatásának tekinti többek között azt is, hogy gazdag népművészetünk használati tárgyait és népi iparművészeti alkotásait, alkotóit minél részletesebben bemutassa, és a kiállításain érdekes ismereteket adjon át a látogatóknak. Ennek apropóján szerveznek januártól szinte minden kiállításukra tárlatvezetéseket, ahol az alkotókkal, vagy az adott kiállítás kurátorával együtt nézhetik meg az érdeklődők a kiállított tárgyakat, miközben érdekes ismereteket szerezhetnek róluk.

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban március 14-én nyílt meg A famívesség mestere című kiállítás, mely Szabó László Zoltán fafaragó, népművészet mestere alkotásait mutatja be.
A májusig látogatható tárlat egy sokszor díjazott alkotó munkásságát kívánja bemutatni az érdeklődőknek, ahol maga a művész is tart majd beszélgetéssel egybekötött tárlatvezetést. Ezeknek a célja az adott mester megismerése, és rajta keresztül az alkotások mélyebb megértése. Szabó László Zoltán beszélgetőtársa Bangó Aliz gyűjteménykezelő lesz március 26-án, 14 órától.
Ezen a kiállításon április 4-én, 15 órakor is tartanak egy tárlatvezetést, ahol a faberakásos népi bútorok titkairól, a faművesség szépségéről, a faberakás technikáiról és az alkotó művészetéről beszél majd Csákányi Zoltán, az Országos Faragópályázat és az Országos Népi Mesterségek Művészete pályázat kurátora.

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum március 22-én megnyitja a Rings in Water – Vízgyűrűk című kiállítását is. A tárlat az azonos címen megvalósuló nemzetközi formatervezési versenyre készült iparművészeti, tervezői és művészi kézműves alkotásokat mutatja be, melyet a Pozsonyi Népművészeti Központ (ÚLUV) hirdetett meg, és amelynek idén a Hagyományok Háza a magyarországi szakmai koordinátora. Idén a pályázatra a Visegrádi Négyek országaiból is jelentkezhettek designerek és kézművesek, melynek célja az volt, hogy ösztönözze egy olyan kézművesség alapú formatervezés kialakulását, amelynek forrása a hagyományos népművészet.
A nemzetközi zsűri több magyar pályázó alkotását is beválogatta a kiállításra, illetve Mosonyi Éva tojásírót és Szente Krisztina fazekast díjazásban is részesítette. Az iparművészeti kiállításon a magyar alkotók mellett bemutatkoznak cseh, lengyel és szlovák kézművesek, designerek és művészeti képzőintézmények növendékei is.
Természetesen itt is tartanak tárlatvezetést április 10-én, 17 órától, melyen Illés Vanda, a pályázat magyar kurátora, zsűritag, művészettörténész tart majd.

A tárlatvezetésekre a Hagyományok Háza honlapján lehet bejelentkezni, a feltüntetett elérhetőségeken keresztül.


(2 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk júniusi száma

amio 1906 cimlap 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 197 vendég böngészi

bav logo kicsi banner