Ring Magazin

Szerda, 2019. Augusztus 21.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap

XXIV. Jász Világtalálkozó

E-mail Nyomtatás PDF

Húsz év után ismét Jászfényszaru ad otthont a Jász Világtalálkozónak június 29. és július 1. között. Az elszármazott és kirajzott jászok mellett ide várnak mindenkit, aki a jász hagyományok és kultúra iránt érdeklődik. Az idelátogatók megismerkedhetnek a jászok múltjával és jelenével, valamint bepillanthatnak az eseménynek otthont adó település életébe is. A találkozót a hagyományoknak megfelelően a házigazda település és a Jászok Egyesülete közösen rendezi. A világtalálkozó fővédnöke dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, védnöke Pócs János, a térség országgyűlési képviselője.


A világtalálkozó ünnepélyes megnyitója péntek délután lesz, melyet a megszépült Régi Parókia átadása és kiállítások megnyitása követ. Este a hagyományok nyomában Cigány kéretőt láthatnak az érdeklődők a Petőfi Sándor Művelődéi Házban.
Szombat reggel az ünnepi szentmisét dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálja a Mindenszentek plébániatemplomban. Ezt követi a jász települések színpompás felvonulása a díszünnepség helyszínére, a főtéri Nagyszínpadhoz. A díszünnepségen adja át az idei Jászságért Díjat dr. Dobos László, a Jászok Egyesületének elnöke, majd ünnepélyes ceremónia keretében, három ágyúszóval köszöntve beiktatják az új jászkapitányt. Délután a IV. Béla udvarban történelmi játékokkal, szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket. Az I. Jászsági Bajuszmustra után a jász települések művészeti csoportjai lépnek színpadra, amit a Dűvő zenekar népzenei koncertje követ. Este Rúzsa Magdi ad koncertet a Nagyszinpadon. A Pipacs úti Lovaspályán éjszakai fogathajtó versenyt rendeznek. A napot tűzijáték zárja.


A zárónap rendezvényei a hagyományoknak megfelelően a gasztronómia és a sport körül forognak. Délelőtt JÁSZ-FÉNY Főzőverseny és Süteménysütő verseny lesz a Lovaspályán, és ezen a napon is fellépnek jászsági hagyományőrző csoportok, a Lehel-tónál pedig a Jász virtus vetélkedőre kerül sor. A záróünnepség után helyi zenekarok koncertjével búcsúzik a jászok nagy találkozója.
Az egyes helyszínek között városnéző kisvonat szállítja a vendégeket. A rendezvényekhez a jász települések bemutatkozó standja, Ízek utcája és Mesterségek utcája kapcsolódik. A rendezvény minden programja ingyenes!
Jászfényszaru megközelíthető az M3 autópályáról Hatvannál letérve a 32-es úton, de elérhető busszal és vonattal is. Legyen Ön is Jászfényszaru vendége!


A találkozó részletes programja a www.jaszfenyszaru.hu és a www.jaszokegyesulete.hu oldalon érhető el.
Szöveg és kép: Bognár Mária

 


(8 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk júliusi száma

amio 201907 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 186 vendég böngészi

bav logo kicsi banner