Ring Magazin

Hétfô, 2019. Június 17.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap

Alapjáraton kezd a parlament szeptemberben

E-mail Nyomtatás PDF

A nyári törvényhozási roham után ősszel csak átlagos lesz a tempó
A parlament októberig fél gőzzel működik: a kormány a jogalkotási program szerint addig mindössze négy saját tervezete elfogadására számít. A törvényalkotási nagyüzem novemberben indul be: akkor huszonkét előterjesztésről kell majd dönteni, s decemberre is marad tizenhat, közte a költségvetés. A Ház előtt jelenleg csak olyan ellenzéki törvényjavaslatok vannak, amelyeket valószínűleg soha nem tűznek napirendre.

Három hét múlva összeül a parlament, ám egyelőre kizárólag olyan, ellenzéki képviselők által jegyzett törvénytervezetek vannak a Ház asztalán, amelyek szinte bizonyosan nem kerülnek napirendre. Az Országgyűlés persze nem marad munka nélkül, hiszen a kormány második félévi jogalkotási programja szerint a kabinet szeptembertől decemberig csaknem ötven törvénymódosításról tárgyal, és ebből negyvenkettőt még az idén el is fogad a parlament. Igaz, októberig legfeljebb fél gőzzel működik majd a Ház, mert addig mindössze négy tervezetről szavazhatnak a képviselők. A nagyüzem novemberben indul be, amikor huszonkettő lesz a penzum, de még decemberre is marad tizenhat előterjesztés.

Az eddigi kodifikációs láz mindazonáltal csillapodni látszik, hiszen a nyári rendkívüli ülésszak nem egészen két hónapja alatt majdnem hatvan különféle, többségében egyéni képviselői javaslatról döntött a parlament. Ami mind ez ideig példátlan teljesítmény, hiszen korábban az új Országgyűlés a megalakulását követően szinte kizárólag a kormányalakításhoz szükséges néhány törvénymódosításról tárgyalt. Most viszont a közjogi berendezkedés alapjait – többek között a választási rendszert, az Alkotmánybíróságot, a közszolgálati médiumok felügyeletét – érintő javaslatok sorát darálták le szinte napok alatt, ráadásul érdemi egyeztetés nélkül.

 

A teljes cikk itt olvasható 


(0 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk júniusi száma

amio 1906 cimlap 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 525 vendég böngészi

bav logo kicsi banner