Ring Magazin

Péntek, 2020. Április 10.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér Európai Unió

Európai Unió

Hír és háttér - Európai Unió

Az éghajlat-politikai jogszabály a klímasemleges Európáért

Az éghajlat-politikai jogszabály a klímasemleges Európáért

Az európai klímatörvény tervezete az Európai Unió jogi formába öntött politikai elkötelezettségét tükrözi amellett, hogy Európa 2050-ig a világ első klímasemleges kontinensévé váljon - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, a jogszabálytervezet bemutatását megelőzően szerdán.

Von der Leyen kijelentette, az új uniós klímatörvény az úgynevezett európai zöld megállapodás központi eleme, mely kiszámíthatóságot és átláthatóságot biztosít az európai ipar és a befektetők számára. Meghatározza továbbá zöld növekedési stratégia irányát, és garantálja, hogy a tagállami és lakossági átállás a "zöld energiahordozókra" fokozatos és méltányos legyen - mondta a bizottság elnöke.
Tájékoztatása szerint az új európai éghajlat-politikai jogszabály 2050-ig terjedően határozza meg az unió valamennyi politikájának irányát a cél elérése érdekében. Ezzel egyidőben a bizottság nyilvános konzultációt indít a jövőbeli európai éghajlati paktumról, amelyen keresztül minden európai részese lehet a közös uniós klímapolitika eszközeinek kialakításának.
Frans Timmermans uniós biztos, az úgynevezett európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora a klímatörvény bemutatásakor elmondta, a törvény üzenet az unió nemzetközi partnereinek, hogy eljött az ideje a globális törekvések együttes előmozdításának a 2015-ös párizsi klímamegállapodásba meghatározott közös célok megvalósítása érdekében.
Elmondta, az európai éghajlat-politikai jogszabályban a bizottság javaslatot tesz egy jogilag kötelező erejű, a nulla nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátás 2050-ig történő elérésére vonatkozó célkitűzésre. Az uniós intézmények és a tagállamok kötelesek együttesen meghozni a célkitűzés megvalósításához szükséges uniós és nemzeti szintű intézkedéseket.


Az éghajlat-politikai jogszabály az előrehaladás nyomon követésére és a fellépések ennek megfelelő kiigazítására irányuló intézkedések is szerepelnek.
A 2050-re kitűzött cél elérés a bizottság átfogó hatásvizsgálat alapján javaslatot fog tenni az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésére vonatkozó, 2030-ig szóló új uniós célkitűzésre. A hatásvizsgálatot követően az éghajlat-politikai jogszabályt, illetve az összes vonatkozó szakpolitikai eszközt szükség esetén módosíthatják. A bizottság javaslata szerint meg kell határozni egy, a 2030-2050 közötti időszakra szóló ütemtervet az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésére. 2023 szeptemberéig, majd azt követően ötévente értékelni fogja, hogy az uniós és nemzeti intézkedések összhangban állnak-e a klímasemlegességi célkitűzéssel és az ütemtervvel.
Elmondta, a tagállamoknak az éghajlatváltozás hatásainak való kiszolgáltatottság csökkentése érdekében alkalmazkodási stratégiákat kell dolgozniuk és hajtaniuk. A bizottság ajánlásokat bocsáthat ki azon tagállamok számára, amelyek intézkedései nincsenek összhangban a klímasemlegességi célkitűzéssel. Szükség esetén a tagállamok egyszerű többségének döntése alapján akár szankciókat is foganatosíthatnak - húzta alá a biztos újságírói kérdésre válaszolva.
Timmermans tájékoztatása szerint az Európai Bizottság hatásvizsgálatot tett közzé az európai zöld megállapodáshoz kötődő többi fontos szakpolitikai eszköz közül az importált fogyasztási cikkek karbonintenzitását ellensúlyozó jövőbeli mechanizmusról, valamint az energiaadó-irányelv felülvizsgálatáról. Ezenkívül a biztosi testület javaslatot fogadott el arra vonatkozóan, hogy nyilvánítsák 2021-et a vasút európai évének, felhívva a figyelmet arra, milyen éghajlati előnyökkel jár, ha az utas- és teherforgalom egyre növekvő mértékben venné igénybe a vasúthálózatot - közölte az uniós biztos.

Forrás: MTI

 
Hír és háttér - Európai Unió

Brexit - Theresa May: London megállapodásra törekszik az EU-val, de nem bármilyen áron

Brexit - Theresa May: London megállapodásra törekszik az EU-val, de nem bármilyen áron

A brit miniszterelnök szerint London megállapodásra törekszik az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltétel...

Hír és háttér - Európai Unió

Kellő méltósággal – a strasbourgi szürreál

Kellő méltósággal – a strasbourgi szürreál

Amikor a Fűvészkertiek a Pál utcai grundot el akarták venni az ottani fiúktól, a Gittegylet tagjai a védelem helyett azzal voltak elfoglalva, hogy ki a f...

Hír és háttér - Európai Unió

Írd alá a Minority Safe Packet!

Írd alá a Minority Safe Packet!

A Minority Safe Pack az európai nemzeti kisebbségek védelmét célzó kezdeményezés.
Egymillió aláírásra és ...

Hír és háttér - Európai Unió

Roncsmutti

Roncsmutti

A 2018. február 23-i EU-csúcs fordulópontot hozott. Orbán javára billent el a megosztottságot jelentő szimbolikus Merkel-Orbán tengely: mindenki a...

Oldal 1 / 8

Megjelent A Mi Otthonunk áprilisi száma

amiocimlap 202004 resize 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 100 vendég böngészi

bav logo kicsi banner