Ring Magazin

Szerda, 2020. Január 22.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

FILM

Kultúra - FILM

10 nő - 10 film

 10 nő - 10 film

Teltház és nagy siker kíséretében megtartották az I. ELTE Filmszemlét. A rendezvény különlegessége, hogy tíz rendezőnő alkotásait tekinthette meg a nagyérdemű, akik ezzel végleg útjára indították az ELTE frissen alakult filmkészítő szakirányát.


Idestova tizenöt éve, hogy az első film elkészült az ELTE műhelyében. Tudományegyetemről lévén szó, igazi különlegességnek számított akkor, hogy gyakorlati munka folyik a intézmény falai között. Azóta sokat változott a világ, a filmtörténet és filmelmélet (filmesztétika) szakirány párjaként mára megjelent az önálló filmkészítő mesterszak is. Egy jól felszerelt stúdió és az egyetem BFA-val (Budapest Film Academy) kötött szerződése áll a hallgatók rendelkezésére, hogy a mozgóképes alkotási folyamat különböző területein (író, rendező, operatőr, vágó) bontakoztathassák ki szárnyaikat.

A műhely komolyságát jelzi, hogy a Filmalap támogatásával készülnek azok a produkciók, amik közül jó néhány immár az egyetem első hivatalos filmszemléjén is látható volt. Először a Toldi Mozi nagyterme, majd az Art + Cinema telt meg az érdeklődőkkel. Többnyire premiervetítéseket láthattunk, ám némelyik film már díjat, díjakat is nyert itthon és külföldön.

Dark comedytől, abszurd vígjátékon, melodrámákon vagy thrilleren át művész- és dokumentumfilmekig széles felhozatal várta az érdeklődőket. Nem kizárólag hősnők domináltak ugyan az est folyamán, mégis többségében női karakterek életébe nyerhettünk bepillantást. A különböző korú és foglalkozású lányok és nők, köztük anyák egyéni és a társadalmi közeg által teremtett problémáit, életük nehézségeit vagy éppen érdekes és vicces, lélekmelengető kalandjait kísérhettük figyelemmel. De feltűnt a vásznon például Bereczki Tamás HIV kezelési és politikai-aktivista is. A trailerekről itt kaphatnak betekintést.

A Filmszemle célja a különböző szerzői gondolatok, szemléletmódok bemutatása, ill. személyek és élethelyzetek közel hozása a nézőkhöz, mindezt egy női szemüvegen keresztül. Felemelő élmény volt látni a különböző hangulatú, más-más térben játszódó történetek pergő váltakozását, elmélyülni a tíz rövidfilm saját világában. Az egyes filmekről és alkotói ars poeticákról az alábbi linken lehet bővebben olvasni.

Írta: Burillák Marcell

 
Kultúra - FILM

Enyedi Ildikó filmje nyerte a Sydneyi Filmfesztivál fődíját

Enyedi Ildikó filmje nyerte a Sydneyi Filmfesztivál fődíját

 

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje nyerte meg vasárnap a Sydneyi Filmfesztivál fődíját - közölte a seregszemle h...

Kultúra - FILM

III. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllőn

III. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllőn


Május 26-28. között immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre Gödöllőn a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, mely mára ...

Kultúra - FILM

László Ervinről készített filmet egy amerikai televízió csatorna

László Ervinről készített filmet egy amerikai televízió csatorna

Egy modern zseni élete címmel készített dokumentumfilmet a magyar származású László Ervin író, tudományfiloz&oa...

Kultúra - FILM

A magyarok többsége továbbra is ragaszkodik a szinkronizált filmekhez

A magyarok többsége továbbra is ragaszkodik a szinkronizált filmekhez

A magyarok többsége továbbra is ragaszkodik a szinkronizált filmekhez a mozikban - derül ki a Cinema City országosan reprezentatív kutatás&aacu...

Oldal 4 / 17

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amiocimlap201912 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 49 vendég böngészi

bav logo kicsi banner