Ring Magazin

Szerda, 2020. Április 8.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány A tudomány műhelyei

A TUDOMÁNY MŰHELYEI

Tudomány - A TUDOMÁNY MŰHELYEI

Az alternatív tény hazugság!

Az alternatív tény hazugság!

Az álhírek terjedése komoly veszélyt jelentett már az MTA alapítása utáni évtizedekben is, de napjainkban még inkább az – mondta Lovász László, az MTA elnöke Jordániában, a 8. World Science Forum tudományos tanácsadással foglalkozó tematikus ülésén. A közösségi oldalaknak óriási a felelőssége, ugyanis elsődleges csatornái lehetnek az áltudomány terjedésének - emelte ki. A szervezők célkitűzése szerint a World Science Forum a tudományos módszerek és eredmények széles körű alkalmazásáról szóló önkritikus párbeszédek konferenciája. Találkozhatnak és tanácskozhatnak a kutatóintézetek, tudományos társaságok, akadémiák, nem kormányzati szervezetek képviselői, fiatal kutatók, újságírók, a tudománnyal foglalkozó miniszterekkel és tanácsadóikkal.

Lovász László így fordult a résztvevőkhöz: „Ha hiszünk a tudomány küldetésében, akkor nem elég kutatni, hanem meg kell győzni a nagyközönséget, a szavazókat, a politikusokat, a tanárokat, az újságírókat arról, hogy támogassák a tudományt, kérjék ki a kutatók véleményét, és tartsák tiszteletben a tudományos tényeket.” A World Science Forum egyik fő témája, hogy milyen módon jutnak el a tudományos eredmények a politikusokhoz és más döntéshozókhoz, érintett vállalkozókhoz. A 2017-es fórumon a kérdéskör kiegészült az „alternatív tények” problémájával is. Mint William Sutherland, a Cambridge-i Egyetem biológus kutatója elmondta: a udományos háttér fontos, egy 2014-es vizsgálat szerint az alanyok a döntések közel felén változtattak azt követően, hogy pontos tájékoztatást kaptak a tudományos háttérről, illetve a tényekről.

- A bizonyítékok szakértőkön keresztül juthatnak el a döntéshozókig. A tudományos tények ismeretében az a politikai döntéshozók felelőssége, hogy az általuk képviselt értékek és más szempontok ismeretében hogyan választanak a lehetséges megoldások közül – mondta William Sutherland. A tudás döntéshozókhoz történő eljuttatása nehéz feladat. A tudomány képviselőinek felelőssége, hogy a tudományos tények a számukra használható formában és megfelelő időben jussanak el a döntéshozókhoz.” 

 
Tudomány - A TUDOMÁNY MŰHELYEI

Csillagászat: magyar kutatók eredménye segíti a világ legnagyobb űrtávcsövének fejlesztését

Csillagászat: magyar kutatók eredménye segíti a világ legnagyobb űrtávcsövének fejlesztését

 

A 2018 végén felbocsátandó James Webb űrtávcső távoli csillagok, bolygórendszerek és galaxisok infravörös sugárz&aac...

Tudomány - A TUDOMÁNY MŰHELYEI

Korunk pestise

Korunk pestise


Terjed az autizmus, de mitől?
Az utóbbi évtizedekben meredeken emelkedett az autizmussal diagnosztizáltak száma, amit teljes egészében sem a nagyobb odafi...

Mentés

Megjelent A Mi Otthonunk áprilisi száma

amiocimlap 202004 resize 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 146 vendég böngészi

bav logo kicsi banner