Close

Koronavírus – Virológus: nagy a nemzetközi összefogás a kórokozó kutatásában

izolaltakakoronavirust 1

Német és olasz szakemberek is segítségére voltak magyar kollégáiknak abban, hogy sikerüljön mesterséges körülmények között izolálni a koronavírust – mondta Kiss Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa kedd este az M1 aktuális csatornán.

Müller Cecília, az országos tisztifőorvos kedden Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az NNK Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először.
Kiss Zoltán telefonon nyilatkozva az eljárásról elmondta, több mint egy hétig kellett várniuk arra, hogy a speciális sejtkultúrába helyezett vírus szaporodni kezdjen. Az eljárásban segítségükre voltak német kollégáik, akiknek Európában az elsők között sikerült izolálniuk a vírust, valamint azok az olasz szakemberek is, akik megosztották a szükséges „laboratóriumi trükköket” a magyarokkal.
A virológus szerint nagy a nemzetközi összefogás a kórokozó kutatásában, a szakemberek megosztják egymással a tapasztalataikat, és összehangolják eredményeiket. A vírus kutatása során megszerzett ismeretanyagokat egy nemzetközi adatbázisba is feltöltik – fűzte hozzá.
Hangsúlyozta, hogy a tapasztalatok megosztása, illetve az így nyert szélesebb kép fontos a vírus teszteléséhez – ami az izoláció után elkezdődhet -, végül pedig a vakcina gyártásához.
Elmondta azt is, a vakcina elkészítéséig a járványügyi intézkedéseken van a hangsúly: fel kell deríteni a fertőzésgócokat, a betegeket pedig el kell különíteni. A megbetegedett idős embereknek – ha kell – a megfelelő terápiával kell segíteni – tette hozzá.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top