Ring Magazin

Szombat, 2020. Január 25.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Életmód Otthon Otthonunk fényei

Otthonunk fényei

E-mail Nyomtatás PDF

otthonunkfenyeiring 1Az éltető napfény nemcsak ahhoz kell, hogy lássunk, hanem, hogy szervezetünk is egészségesen üzemeljen. Sötétben azonban mesterséges megoldásra van szükség. Elődeink számára nagyon sokáig a tűz volt az egyetlen sötétben is elérhető fényforrás, így meg kellett azt szelidíteniük. Jóval később megszületett az olajmécses, majd 1800 körül felfedezték az elektromos áramot és általa az izzót is, az elmúlt szűk hat évben pedig már a ledtechnológia szárnyalását kísérhetjük figyelemmel.

Különleges megoldások
A hangulatfények egyik legelterjedtebb típusa a falikar, de mostanra már ez is számtalan formában létezik. Sorolhatunk egymás mellé fénycsöveket, vagy kirakhatunk sormintát hagyományos falikarokból is, de feltehetünk a falra világító betűket, feliratokat is. Izgalmas megoldás egy önmagában apró világítótest képkerettel történő kiemelése is.
otthonunkfenyeiring 2
Emily Henderson

Fényforrások a falon
Fontos, hogy a mennyezeten a kellő menynyiségű általános fény biztosításához mindig legyen egy jól méretezett fényforrás, de a helyi és a hangulatfények is legalább olyan szükségesek, mert együtt teszik praktikussá és otthonossá a tereket.
otthonunkfenyeiring 3
Studiopepe

Függesztett lámpák
A mennyezetről belógatott lámpák csak egy kis területét fedik le a világítótestek nagy családjának, de mint a mellékelt fotók is mutatják, a formák és kiosztások tárháza kimeríthetetlen. Fényforrásaink lehetnek már egyenesek, hosszúk, ívesek, keskenyek, szélesek, vonal mentén elszórtak, bútorba integráltak, szabályosak, randomok, csokorba rendezettek, és még hosszan sorolhatnánk…
otthonunkfenyeiring 4
Lumenet

Hangulatfények
Ahhoz, hogy egy-egy helyiség különböző funkcióit teljes mértékben kihasználhassuk, szükség lehet arra, hogy egy lámpa kicsit többet tudjon annál, minthogy le-és felkapcsolható. A fényerő-szabályozással, azaz dimmeléssel és az RGB színek használatával elegendő fényt és általa megfelelő hangulatot csempészhetünk a térbe, illetve fókuszpontokat, dekorációkat is kiemelhetünk. Ezek a megoldások természetesen a négy falon kívül, teraszainkon, kertünkben is alkalmazhatók.
otthonunkfenyeiring 5
Cristina Celestino

Fényerő-szabályozás
A fényerő-szabályozásról, vagyis dimmelésről már esett szó az előző oldalakon. A képeken bemutatott példák azt hivatottak szolgálni, hogy ha a házban eredetileg nem alakították ki a megfelelő vezetékezést, korszerű rádiós, távirányítós megoldásokkal elérhető ugyanaz a hatás. A munkavégzéshez, főzéshez, takarításhoz például sok fény szükségeltetik, de egy romantikus estére vagy egy fárasztó nap végére már elegendő a „pislákoló” fény is.

Szekrényvilágítás
Szekrényeinkben sokszor hiába próbáljuk megkülönböztetni a sötétkék vagy sötétbarna zokninkat a feketétől, ám egy távirányítással vezérelt vagy egy nyitásra nyíló világítással kihúzhatjuk a probléma méregfogát. Ha pedig dekorációs tárgyainkat szeretnénk kihangsúlyozni, a polcrendszerbe integrált fényforrások egy kapcsoló megnyomásával máris segítségünkre sietnek.

Szöveg: Hujber-Nagy Aletta

A teljes cikk elolvasható az amiotthonunk.hu weboldalon!


(4 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amiocimlap201912 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 58 vendég böngészi

bav logo kicsi banner