Close

A jégkorszakból maradt emberi lábnyomokat találtak Kanadában

ajegkorszakbolmaradtlabnyomok ring

A mérések és a fényképes elemzések felfedték, hogy a lábnyomok feltehetően két felnőtthöz és egy gyermekhez tartozhattak.

Egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy a Kanada csendes-óceáni partján talált emberi lábnyomok körülbelül 13 ezer évesek lehetnek, a Plos One című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint.
Korábbi vizsgálatokból arra lehet következtetni, hogy az utolsó jégkorszakban – amely 11 700 évvel ezelőtt ért véget – Ázsiából Amerikába vándoroltak át emberek az akkori Észak-Amerikába átvezető földhídon keresztül, elérve a mai British Columbia (Kanada) nyugati partját, valamint a déli partvidéki régiókat.
Kanada csendes-óceáni partvidékének nagy részét jelenleg sűrű erdő borítja és csak hajóval érhető el, ami gátolja a régészeti bizonyítékok keresését, amelyek alátámaszthatnák ezt az elméletet.
Ebben a tanulmányban a kutatócsoport feltárta az üledéket a Calvert-sziget partján (Brit Kolumbiában, Kanadában), ahol a tengerszint két vagy három méterrel alacsonyabb volt akkoriban, mint ma.
A kutatók 29, legalább három különböző méretű emberi lábnyomot fedeztek fel ezekben az üledékekben, amelyek a radiokarbon kormeghatározás szerint körülbelül 13 ezer évesek lehetnek.
A mérések és a fényképes elemzések azt mutatták, hogy az összes mezítlábas lenyomat feltehetően két felnőtthöz és egy gyermekhez tartozhatott.
Ez a megállapítás növeli az egyre növekvő számú bizonyítékokat, amelyek alátámasztják azt az elméletet, miszerint az emberek az utolsó jégkorszakban egy tengerparti útvonalat használtak, hogy átkeljenek Ázsiából Észak-Amerikába.
„Ez a felfedezés bizonyítékul szolgál azokra a hajósokra, akik ezen a területen telepedtek le az utolsó jégkorszak végén” – mondta Duncan McLaren, a tanulmány vezető szerzője és a kanadai Victoria Egyetem kutatója.
A szerzők felvetették, hogy „valószínűleg” az új, fejlettebb ásatási módszerek több emberi lábnyomot fedeznek fel a területen és segítenek rekonstruálni a korai emberi települések típusait Észak-Amerika partján.

elsoldetampico.com.mx

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top