Ring Magazin

Szombat, 2020. Január 25.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra Oktatás Plágium stop

Plágium stop

E-mail Nyomtatás PDF

20135plagiumA plágium szóra felkapjuk a fejünket, viszont kevesen tudjuk mi is ez valójában, hogyan érint ez bennünket magyarokat és hogy van-e megoldás az elkerülésére. A felsőokatásban különösen is nagy hangsúlyt kell, hogy kapjon ez a kérdés az internet világában - hangsúlyozza nemzetközi plágium ellenőrző szoftverek magyar képviselője.

A plágium nem más, mint mások gondolatainak sajátunkként való közlése. Plagizálni lehet akaratlanul vagy tudatosan is, viszont megvannak a következményei. A plagramme.com statisztikai adatai szerint (https://www.plagramme.com/plagiarism-statistics) Magyarországon 11, 1 %-os gyakorisággal írtak le plágiumgyanús eseteket. Bár ezzel jobbak vagyunk az oroszoknál (38, 2 %) viszont magas a számunk az Európa szerte legalacsonyabb pontszámmal rendelkező osztrákokhoz (8,4%) képest.

 

Artur Winczkevicz, a nemzetközi plágiumellenőrző szoftver magyar képviselője szerint, a magyar egyetemek, főiskolák nem szolgáltatnak megfelelő információkat a plagizálással kapcsolatosan. A dolgozatot elkészítő diák számára nagyon kevés útmutató szolgál arra vonatkozóan, hogy mire figyeljen, hogyan tudná szakdolgozatát helyesen, hivatkozások jelölésével elkészíteni. A lehetséges következmények ismerete nélkül könnyen előfordulhat, hogy a hallgató, aki gyors és sikereres eredményeket szeretne elérni, más tollával ékeskedik -véli Artur Winczkevicz. Egy szakdolgozat átnézése, nem egyszerű feladat, emberfeletti munka az oktató részéről - emeli ki. Több száz oldalas dokumentumról van szó, amelyben meg kell találni a kimásolt, nem megfelelő módon hivatkozott szövegrészeket. 

Annak ellenére, hogy a magyar egyetemekről elég magas számban kerülnek ki plagizált szakdolgozatok, az intézmények jó hozzáállást tanúsítanak a plágium kereső szoftverekkel szemben. Sok intézmény tudja, hogy egy ilyen szoftver szükségszerű egy modern oktatási intézmény számára. A szakértők egyetértenek abban, hogy a plágiumkereső szoftver használata nélkül nem lehet magas színvonalú oktatást biztosítani. Mind a tanárok, mind pedig a diákok - akik használják a plágiumkereső szoftvereket - hozzájárulnak az egyetemeken működő oktatás minőségbeli változáshoz és talán sikerül elérni azt, hogy a magyar szakdolgozatok, esszék, tudományos kutatások bizalmi indexe emelkedjen mind hazai mind pedig nemzetközi szinten.

Forrás: Üzleti Sajtószolgálat 


(1 értékelés)
 

Hozzászólások  

 
0 #1 Pálos Trend 2018-11-03 16:37
ORBÁN VIKTOR alias GYŐRI GÁBOR III/III-as ÜGYNÖK‼️‼️‼️????????
http://prohungarianemzetiportal.ning.com/profiles/blogs/a-kontos-nemzeti-ami-viszont-alatta-van-nem-az-hanem-egy-cionista …
Idézet
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amiocimlap201912 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 59 vendég böngészi

bav logo kicsi banner