Close

Hangos ékszerbemutató

hangosekszerbemutato 2018

E szép történet 2017. augusztusában egy Facebook-felhívással kezdődött, melyet Helle Maximilian tett közzé. Arra hívta fel ismerősei, így rajtuk keresztül a közvélemény figyelmét, hogy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége önkéntes felolvasókat keres Hangoskönyvtára állományának bővítése céljából. Maximilian felhívása eljutott az 1921. és 2000. között élt színművész, Bodor Tibor unokájához, Puskás Kata Szidóniához, aki nagy örömmel állt e kezdeményezés mellé. Az általa létrehozott Bodor Tibor Kulturális Egyesület és Maximilian nem sokkal később elkezdték a közös munkát. Kata baráti kapcsolatai révén az Egyesület felvette a kappcsolatot a K.V. Art Design Stúdió munkatársaival, akik örömmel támogatják az Egyesület munkáját, azt, hogy önkéntes felolvasók segítségével bővülhessen a Hangoskönyvtár állománya.

Célul tűzték ki, hogy 2018. szeptember végéig 100 új hangoskönyvvel bővítik a Könyvtár állományát. A kivitelezésben, technikai megvalósításban Maximilián segít, aki régi, még szalagra rögzített hangoskönyvek digitalizálása mellett tehát az új könyvek rögzítését is vállalta a Szövetség stúdiójában. Maximilian ugyanis ettől a hónaptól a Szövetség ezzel foglalkozó munkatársa.

A Hangoskönyvtár a 2000. június 20-án Budapesten elhunyt színművész tiszteletére, emléke előtt tisztelegve idén január 4-étől, a Braille-írás Világnapjától az ő nevét viseli.

Január 11-én pedig a K.V. Art Design Stúdió jótékonysági ékszerbemutatót rendezett a Bodor Tibor Kulturális Egyesület javára. Az eladott ékszerek bevételének 20 százalékát ajánlották fel. Az ékszereket – ahogy az esemény címe is elárulja – a kifutón is bemutatták, méghozzá nyolc hölgypár – mindegyik páros egyik tagja látássérült, másikuk pedig éplátó modell volt. Valamennyien a KVR Design Stúdió ékszereit viselték – azonban a ruhaköltemények sem voltak utolsók, még akkor is, ha ezúttal az ékszereken volt a hangsúly. A bemutató különlegessége – ami persze számunkra mégsem annyira az, hiszen inkább szükséges volt számunkra -, hogy audionarrációval kísért volt. Valamennyien, látássérültek kaptunk egy-egy, okostelefonhoz hasonlító eszközt, melyen keresztül a közel negyedórás bemutató alatt végig hallhattuk audionarrátor segítségével, kik milyen ékszereket és ruhákat viseltek.

A műsorvezető Helle Maximilian volt, aki az ékszerbemutatót követően zenész barátaival – Proksa Zoltán operett- és sanzonénekessel kiegészülve – régi sanzonokkal és operett-részletekkel örvendeztetett meg minket.

Örömömre szolgált, hogy teltház volt, ez a Szövetség székházának esetében 250 főt jelent. Bízom abban, hogy idén szeptember végére valóban sikerül elkészíteni a száz új hangoskönyvet, melyek látássérültek számára ingyenesen elérhetők lesznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top