Close

Pápa a médiáról: bűn a hamis hír

papaamediarol

A világ egyik legfontosabb feladata ma az újságírókra vár, tekintsék missziónak a munkájukat, a hiteles tájékoztatást, az igaz hírek nyújtását a valóságról – fejezte ki véleményét a napokban Ferenc pápa a Vatikánban, amikor újságírókkal találkozott. Az egyházfő a médiában, a sajtóban és a közösségi oldalakon is eluralkodott hamis hír dömping ellen emelte fel a szavát és fejtette ki álláspontját.

A hamis hír bűn – mondta a pápa, ahogyan véleménye szerint az is, ha a múlt egy-egy eseményét eltorzítva tárják fel, nem kellő hozzáértéssel és empátiával. A pápa hangsúlyozta: a média nem rágalmazhat, nem tájékoztathat félre, és nem torzíthatja el a híreket csak azért, hogy a szenzációkhoz jusson. A hitelesség nem veszíthet értékéből. A hamis hír keltése nem pusztán az embereket vezeti félre, hanem lelkileg károsítja a hír terjesztőjét is – utalt a közösségi oldalakon is eluralkodó hiteltelen hírekre.

A társadalmi fejlődésben és a demokráciában nagy jelentősége van a hiteles híreknek és az újságírásnak, ezt nem szabad elveszíteni – emelte ki. Égető szükség van a megbízható információkra, a valós adatokról szóló beszámolókra, a hírekre amelytől az olvasók nem idegessé és tehetlenné válnak. A kritikára természetesen szükség van, de megfelelő tájékoztzatással kell lehetővé tenni, hogy jó következtetésekre lehessen jutni.

A napokban magazinunkban is részletesen foglalkoztunk a témával, a felbolydult média viszonyokkal és iszonyokkal. Az online felületeken kialakult helyzetek tarthatatlanságával, a hiteltelen hírek szabad áramlásával és ezek társadalmat befolyásoló romboló hatásával. Európa legnagyobb hírügynökségei fogtak össze, hogy változtassanak a helyzeten és ahogy összeállításunkban részletesen is olvashatják, nyílt felhívásban fordultak a döntéshozók és felelősök felé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top