Close

ENSZ határozat: nem lehet Jeruzsálem Izrael fővárosa

001usapresident

Érvénytelennek és semmisnek nyilvánította az ENSZ Közgyűlése Donald Trump Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését. A testület 128 támogató és 9 ellenszavazattal, 35 tartózkodás mellett ma elfogadta az amerikai elnöki döntést elítélő határozattervezetet. Magyarország tartózkodott a voksoláson.

Az ENSZ fennállása óta eddig mindössze 10 rendkívüli közgyülést hívtak össze. Szerdán Donald Trump már vészjóslóan nyilatkozott a várható szavazásról: voksoljanak csak ellenünk – írta Twitter üzenetében az amerikai elnök. Sokat megspórolunk majd – jegyezte meg, arra utalva, hogy a döntése ellen voksoló nemzetektől amerikai támogatásokat fognak majd megvonni a jövőben. Trump hangoztatta: a személye elleni támadásnak tartja az ellenvéleményt és jegyzi a renitens országok nevét.

Az ENSZ-közgyűlés ettől függetlenül fogadta ma el a határozatot, Magyarország tartózkodott a válaszadáskor. A döntés értelmében „érvénytelennek és semmisnek” nyilvánították az amerikai elnök döntését, amellyel Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el.

Az első sajtókommentárok szerint az ENSZ-határozat ugyan győzelmet jelent a Trump-döntést ellenző palesztinok számára, de a támogató voksok száma jóval kevesebb, mint amennyire számítottak. Az ENSZ Közgyűlésének határozatai jogilag nem kötelezőek, de nagy politikai súlyuk van.

Felhasznált forrás: MTI.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top