Ring Magazin

Vasárnap, 2020. Február 23.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra Film Faludi Ferenc nemzetközi filmszemle Magyarországon

Faludi Ferenc nemzetközi filmszemle Magyarországon

E-mail Nyomtatás PDF

artcinema21. alkalommal a Faludi Ferenc Akadémia rendezésében azt a filmszemlét, amire évek óta rendkívül nívós és tartalmas alkotások érkeznek. Idén 30 országból - az USA-tól Dél-Koreán át Belgiumig és Moszkváig - rendkívül színes palettán 234 alkotás érkezett az Akadémiára, amiből 41 rövidfilm került be a versenyprogramba.

 

Az 1995 óta megrendezendő filmszemlére idén "A Másik" témában lehetett rövidfilmeket, kísérlet, dokumentum vagy animációs filmeket beküküldeni. A filmszemlével párhuzamosan fotókiállítást is rendeztek, amely kiállítás november 17-től megtekinthető 1 hónapig a Párbeszéd Házában.

Egy spanyol kisjátékfilm, egy német dokumentumfilm és egy orosz kísérleti film nyert a 21. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlén szombat este a budapesti Art+Cinema moziban.

1sopsits M

A képen balról: Sopsits Árpád rendező (zsűrielnök), Bányai Zsuzsanna animációs filmrendező (zsűri) és Gózon Francisco operatőr (zsűri)   

Sopsits Árpád Balázs Béla-díjas rendező, a zsűri elnöke a díjkiosztón kiemelte: sokszor nehéz meghúzni a határt az amatőr és a profi filmesek között, az azonban biztos, hogy az amatőröknek is folyamatosan fejlődni, tanulni kell. Hozzátette: sok ügyesen megtalált, szép témát feldolgozó filmet láttak, a formai megvalósítás azonban sokszor elmaradt színvonalában a téma fontosságától. 


    A kisjátékfilm kategória győztese, Juan Carlevalis Identitás című filmjében azonban következetesen és formailag is magas színvonalon vitte végig alkotását. Ráadásul a spanyol rendező nyilvánvalóan fillérekből készítette el egyszerre elgondolkodtató és derűs filmjét, ez pedig a magyar amatőrök számára is útmutatás lehet - mondta Sopsits Árpád. 


    A dokumentumfilmek közül Andreas Gruetzner super8-as kamerával készített filmje bizonyult a legjobbnak. A film egy a halála előtt hitét vesztő lelkészfeleség és az erre 20 évvel később a felvételek alapján ráébredő és reflektáló fia dilemmáját dolgozza fel.


    A kísérleti filmek közül a zsűri Igor Ozornin orosz rendező Lecke című alkotását ítélte a legjobbnak. 

    A zsűri külön kategóriában értékelte a filmes egyetemeken, főiskolákon tanulók alkotásait. E kategóriában a nyertes egy japán film, Yvonne Ng alkotása lett, amely egy a hirosimai atomtámadást túlélő asszonyról és unokájáról szól.    


    A zsűri két magyar filmes egyetemistát különdíjjal jutalmazott: Barkóczi Noémi Second Hand és Pataki Szandra Wireless című filmjét. 


    Lázár Kovács Ákos, a Signis Europe elnöke, a szemle szakmai vezetője azt hangsúlyozta: a Faludi Filmszemle 21 éve működő "kulturális találkozóhely", ahol a különböző országokból és Magyarországról érkezett, egymástól nagyon eltérő világ- és önértelmezésű amatőr alkotóközösségek találkozhatnak és folytathatnak párbeszédet egymással és a zsűriben dolgozó filmes szakemberekkel. 


    Fórum, amely megszólalási lehetőséget teremt azoknak is, akik kis falvakban, eldugott településeken foglalkoznak filmkészítéssel - tette hozzá. 

 

Forrás: MTI


    Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Háza igazgatója a díjkiosztó végén közölte: a 2018-as szemle témája a sodrás lesz.


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amiocimlap 202002 resize 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 112 vendég böngészi

bav logo kicsi banner