Close

Faludi Ferenc nemzetközi filmszemle Magyarországon

artcinema

21. alkalommal a Faludi Ferenc Akadémia rendezésében azt a filmszemlét, amire évek óta rendkívül nívós és tartalmas alkotások érkeznek. Idén 30 országból – az USA-tól Dél-Koreán át Belgiumig és Moszkváig – rendkívül színes palettán 234 alkotás érkezett az Akadémiára, amiből 41 rövidfilm került be a versenyprogramba.

 

Az 1995 óta megrendezendő filmszemlére idén „A Másik” témában lehetett rövidfilmeket, kísérlet, dokumentum vagy animációs filmeket beküküldeni. A filmszemlével párhuzamosan fotókiállítást is rendeztek, amely kiállítás november 17-től megtekinthető 1 hónapig a Párbeszéd Házában.

Egy spanyol kisjátékfilm, egy német dokumentumfilm és egy orosz kísérleti film nyert a 21. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlén szombat este a budapesti Art+Cinema moziban.

1sopsits M

A képen balról: Sopsits Árpád rendező (zsűrielnök), Bányai Zsuzsanna animációs filmrendező (zsűri) és Gózon Francisco operatőr (zsűri)   

Sopsits Árpád Balázs Béla-díjas rendező, a zsűri elnöke a díjkiosztón kiemelte: sokszor nehéz meghúzni a határt az amatőr és a profi filmesek között, az azonban biztos, hogy az amatőröknek is folyamatosan fejlődni, tanulni kell. Hozzátette: sok ügyesen megtalált, szép témát feldolgozó filmet láttak, a formai megvalósítás azonban sokszor elmaradt színvonalában a téma fontosságától. 

    A kisjátékfilm kategória győztese, Juan Carlevalis Identitás című filmjében azonban következetesen és formailag is magas színvonalon vitte végig alkotását. Ráadásul a spanyol rendező nyilvánvalóan fillérekből készítette el egyszerre elgondolkodtató és derűs filmjét, ez pedig a magyar amatőrök számára is útmutatás lehet – mondta Sopsits Árpád. 

    A dokumentumfilmek közül Andreas Gruetzner super8-as kamerával készített filmje bizonyult a legjobbnak. A film egy a halála előtt hitét vesztő lelkészfeleség és az erre 20 évvel később a felvételek alapján ráébredő és reflektáló fia dilemmáját dolgozza fel.

    A kísérleti filmek közül a zsűri Igor Ozornin orosz rendező Lecke című alkotását ítélte a legjobbnak. 

    A zsűri külön kategóriában értékelte a filmes egyetemeken, főiskolákon tanulók alkotásait. E kategóriában a nyertes egy japán film, Yvonne Ng alkotása lett, amely egy a hirosimai atomtámadást túlélő asszonyról és unokájáról szól.    

    A zsűri két magyar filmes egyetemistát különdíjjal jutalmazott: Barkóczi Noémi Second Hand és Pataki Szandra Wireless című filmjét. 

    Lázár Kovács Ákos, a Signis Europe elnöke, a szemle szakmai vezetője azt hangsúlyozta: a Faludi Filmszemle 21 éve működő „kulturális találkozóhely”, ahol a különböző országokból és Magyarországról érkezett, egymástól nagyon eltérő világ- és önértelmezésű amatőr alkotóközösségek találkozhatnak és folytathatnak párbeszédet egymással és a zsűriben dolgozó filmes szakemberekkel. 

    Fórum, amely megszólalási lehetőséget teremt azoknak is, akik kis falvakban, eldugott településeken foglalkoznak filmkészítéssel – tette hozzá. 

 

Forrás: MTI

    Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Háza igazgatója a díjkiosztó végén közölte: a 2018-as szemle témája a sodrás lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top