Close

Egy tegnap….

Tegnap még legenda volt. De ez a 24 órával ezelőtti állapot most nagyon messze van. Tegnap még professzor volt – ma egy támadott tanár, aki ellen vizsgálatot kérnek a tanítványai és a felfüggesztését szorgalmazzák.  Marton László.

Marton László 74 éves, Budapesten született, 1943. január 6. Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színházrendező, színigazgató, érdemes és kiváló művész. Jelenleg a Vígszínház főrendezője. Világszerte több, mint 40 országban játszották rendezéseit. A botrány elkerülhetetlen? (Sárosdi Lilla színművésznő megnevezte: azzal vádolta meg a professzort, hogy 20 évvel ezelőtt zaklatta.) 

 

A tegnap még legenda, Marton László a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező tanszakának elvégzése után, 1968-ban kezdte el rendezői pályáját a Vígszínházban, ahol jelenleg is dolgozik. Ő vitte színre – sok más mellett – a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című darabot. Sikerrel rendezett  Weimarban, Detmoldban, Helsinkiben, Chicagóban, Tel-Aviv-ban, valamint Kanada és Németország több városában is. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen osztályvezető tanárként is dolgozik,professzor. 1990-től a londoni Guildhall School of Music and Drama Honorary Membernek (tiszteletbeli tagnak) választotta, 1997 novemberétől az amerikai Society of Stage Directors and Choreographers fogadta tagjai sorába, elsőként a magyar színrendezők közül.

Az évek során tanított, illetve mesterkurzust tartott Cambridge-ben, Oxfordban, a Yale Egyetemen, Knoxville-ben, Vancouverben, a North Carolinai Egyetemen, Torontóban, Chicagóban és Németország több városában is.

Magyar és külföldi tanítványai között nemcsak színészek vannak, de színházigazgatók, rendezők is. Rendezői pályájáról két, angol nyelven megjelent kötet is napvilágot látott. 

Tegnap még legenda, legutóbbi rendezése az alkotók és a közönség hatalmas örömére, a Geszti Péterrel és Dés Lászlóval közösen színpadra állított  Pál utca fiúk, musical. 

Marton László – Sárosdi Lilla

Részlet a Pál utcai fiúk nagysikerű musical-ből. itt. A darab sikeréről ( tegnapi sikeréről) itt. 

 

Forrás: Wikipedia

{jcomments on}

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top