Ring Magazin

Kedd, 2020. Február 25.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Ütköző Egy tegnap....

Egy tegnap....

E-mail Nyomtatás PDF

Tegnap még legenda volt. De ez a 24 órával ezelőtti állapot most nagyon messze van. Tegnap még professzor volt - ma egy támadott tanár, aki ellen vizsgálatot kérnek a tanítványai és a felfüggesztését szorgalmazzák.  Marton László.

Marton László 74 éves, Budapesten született, 1943. január 6. Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színházrendező, színigazgató, érdemes és kiváló művész. Jelenleg a Vígszínház főrendezője. Világszerte több, mint 40 országban játszották rendezéseit. A botrány elkerülhetetlen? (Sárosdi Lilla színművésznő megnevezte: azzal vádolta meg a professzort, hogy 20 évvel ezelőtt zaklatta.) 

 

A tegnap még legenda, Marton László a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező tanszakának elvégzése után, 1968-ban kezdte el rendezői pályáját a Vígszínházban, ahol jelenleg is dolgozik. Ő vitte színre - sok más mellett - a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című darabot. Sikerrel rendezett  Weimarban, Detmoldban, Helsinkiben, Chicagóban, Tel-Aviv-ban, valamint Kanada és Németország több városában is. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen osztályvezető tanárként is dolgozik,professzor. 1990-től a londoni Guildhall School of Music and Drama Honorary Membernek (tiszteletbeli tagnak) választotta, 1997 novemberétől az amerikai Society of Stage Directors and Choreographers fogadta tagjai sorába, elsőként a magyar színrendezők közül.

Az évek során tanított, illetve mesterkurzust tartott Cambridge-ben, Oxfordban, a Yale Egyetemen, Knoxville-ben, Vancouverben, a North Carolinai Egyetemen, Torontóban, Chicagóban és Németország több városában is.

Magyar és külföldi tanítványai között nemcsak színészek vannak, de színházigazgatók, rendezők is. Rendezői pályájáról két, angol nyelven megjelent kötet is napvilágot látott. 

Tegnap még legenda, legutóbbi rendezése az alkotók és a közönség hatalmas örömére, a Geszti Péterrel és Dés Lászlóval közösen színpadra állított  Pál utca fiúk, musical. 

Marton László - Sárosdi Lilla

Részlet a Pál utcai fiúk nagysikerű musical-ből. itt. A darab sikeréről ( tegnapi sikeréről) itt. 

 

Forrás: Wikipedia


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amiocimlap 202002 resize 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 132 vendég böngészi

bav logo kicsi banner