Close

Naplójegyzetek magyarul a Titanicról

titanicla01

 

Mind a 705 túlélővel tallálkozott az a magyar orvos, akiről a napokban megemlékeztek a budapesti Titanic kiállításon. 1940. szeptember 8-án hunyt el a Titanic tragikus történetének magyar hőse, dr. Lengyel Árpád. Fiatalon, mindössze 54 éves korában, Budapesten, Rákóczi úti otthonában érte a halál az orvost, aki gondoskodott a Titanic mind a 705 túlélőjéről.

„Nagyapám 26 éves nőtlen férfiként határozta el, hogy jelentkezik a Cunard Line hajóstársaság álláshirdetésére. A Carpathia gőzösre kerestek angolul és magyarul is jól beszélő orvost” – mesélte a megemlékezés kapcsán unokája, Völgyi Péterné dr. Reich Márta, Lengyel Árpád unokája. Az orvos első útja egyben az utolsó is lett.

A Carpathia esemény nélkül teljesítette a Fiuméből New Yorkba tartó utat, és már ép visszafelé tartott 1100 utasával, amikor 1912. április 15-én hajnali negyed 1-kor egy tiszttársa berohant Lengyel Árpád kabinjába, és közölte vele: süllyed a Titanic. Arthur Henry Rostron kapitány azonnal parancsba adta, hogy induljanak el a katasztrófa helyszíne felé. A Budapesten medikusként már komoly mentős tapasztalatot szerző magyar orvost utasította, hogy álljon oda, ahol felhúzzák a mentőcsónakból a túlélőket. 

titanickiall01

A hajó méretarányos, kicsinyitett mása ( Titanic kiállítás Budapest )

A visszafelé út három és fél napig tartott New Yorkba, erről dr. Lengyel Árpád így írt: „Rendkívül szomorú út volt. Könnyekre fakasztott mindenkit a menekültek jajgatása. Ki a gyermekeit, ki a szüleit, ki pedig az élete párját kereste. Mindannyian sokkos állapotban voltak… Különösen vigasztalhatatlan volt három fiatal asszonyka, akik – nászúton lévén – férjüket vesztették el. Ezek között volt egy feltűnően szép francia hölgy, aki valahányszor engem meglátott, ismét jajgatásba tört ki, mert – mint másoktól hallottam – alakom emlékeztette őt a mindössze 19 éves, hullámsírba veszett férjére.” 

titanickiall02
Nagyapám mind a 705 túlélővel találkozott, naplójába pedig még a fedélzeten lejegyezte élményeit” – unokája emlékezett a Titanic-katasztrófa magyar hősére ( Fotó:Titanic kiállítás Budapest )

A feljegyzéseket, valamint Lengyel Árpád személyes holmijait a család a budapesti Titanic kiállítás rendelkezésére bocsátotta. 

 

Forrás: Titanic Kiállítás Budapest 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top