Ring Magazin

Szombat, 2020. Január 25.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra Oktatás Felvettek? Pont Ott Partik ma

Felvettek? Pont Ott Partik ma

E-mail Nyomtatás PDF

felvetelipartima

Felvételizők és családtagjaik ezrei izgulhatnak ma  - ugyanis most hirdetik ki a felsőoktatási intézmények ponthatárait. A hivatalos statisztikák szerint 105 ezer diák várja a legfrisebb híreket.  Az eredmények először a felvi.hu hivatalos weboldalon lesznek elérhetőek, de lesznek, akik majd sms-ben is értesítést kapnak az elért  eredményeikről.

Több éves hagyománnyá vált Budapesten és több vidéki nagyvárosban is, hogy ebből az alkalomból Pont Ott Partikat szervezzenek. Így a fiatalok közösen, jóhangulatú rendezvényeken együtt izgulhatnak a felvételi ponthatárok kihirdetésekor. Ahogy például a Pécsi Tudomány Egyetem honlapján hírdeti: "idén sem engedjük, hogy a négy fal között izguljátok végig a ponthatárok kihirdetését, izgalmas programokkal és fellépőkkel várunk Titeket, hogy együtt örüljünk a felvételi pontoknak " - írták. A koncertek már délután 6 órakor megkezdődtek és hajnali 5 óráig tartanak majd. Budapesten az egyik népszerű szórakozóhely ad idén helyet a Pont Ott Partinak. Itt a számos zenei fellépő mellett, kerekasztal beszélgetések és előadásik is várják a fiatalokat, a nyelvtanulástól a családalapításig széles kínálattal készültek a szervezők a pályát választók számára.

A jelentkezők száma idén, a tavalyhoz képest 6 ezer diákkal esett vissza. Ahogy korábbi években, most is az ELTE vezet, ide szeretnének a legtöbben bejutni, 12 ezren jelentkeztek. A legnépszerűbb intézmények között az országos nagy tudományegyetemek szerepelnek: a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem. A legnépszerűbb szakok között találjuk a mérnökinformatikust,  az óvodapedagógust,  a jogászt, a pszichológust, orvost de felkerült az ápolási és betegellátási szak és a gyógypedagógus  is. Azt, hogy egy karra hány ponttal lehet bejutni, egy matematikai algoritmus dönti el, ami a jelentkezők összpontszáma alapján minden szakon felállít egy országos rangsort. Ezután a legtöbb pontot elért jelentkezőktől indulva besorolja őket az általuk első helyen választott szakra és intézménybe. Amikor egy intézmény elérte a szakra felvehetők maximális létszámát, a program megállapítja a ponthatárt. A rangsorban ezután következő diákot ezután már a másodikként megjelölt képzésre sorolja be.

A felvételin maximálisan 500 pontot lehet elérni: 200-200 pont a középiskolai teljesítmény és a felvételi vizsgának megfelelő érettségi eredményeinek összeadásával, vagy az érettségi pontok kétszerezésével jön össze. További 100 pont szerezhető emelt szintű érettségivel, nyelvvizsgával, tanulmányi versenyen elért eredménnyel. A minimum ponthatár 280. Akinek  ennél kevesebb pontot sikerült összegyűjtenie, sajnos bizonyos hogy nem kerülhet be a hazai felsőoktatásba.


(0 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amiocimlap201912 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 86 vendég böngészi

bav logo kicsi banner