Close

(El)múlt képek 2. Volt egyszer egy Ifjúsági Park

1963 ifjusagipark

33 év után újra rock legendák koncerteznek a volt Ifjúsági Parkban – olvastam néhány napja a Várkert Bazár internetes oldalán. „Volt egyszer egy Ifjúsági Park” címmel koncertsorozat indul ezen a nyáron. A Várkert Bazár színpadán június 15-től augusztus 26-ig a Piramis évek, a Beatrice, a Mini, a P. Mobil, a Skorpió és a Karthago ad koncertet.
Mielőtt azonban belevetnénk magunkat az őrjöngő tömegbe, érdemes kicsit időben is eltávolodnunk. Az idősebb generációnak azért, hogy kellemes nosztalgiával felidézzék az Ifjúsági Parkban eltöltött estéket, a fiatalabb generációnak azért, hogy megismerhesse ezt a miliőt.

Az impozáns helyszínre az 1870-es években Ybl Miklós figyelt fel elsőként. Ő álmodta meg és végül tervei alapján el is készítették a Várdomb oldalán elhelyezkedő Várkert-bazárt. Az épületegyüttes mindig is frekventált, jelentéssel és jelentőséggel bíró helye volt a fővárosnak. Kedvelte és szerette például Erzsébet királyné, aki ha gőzhajón érkezett Budapestre, akkor a Várkert-bazár északi galériáján sétált fel a déli Cortina lépcsőire, majd onnan tovább a régi várba. Az eredeti terv szerint a pesti oldalon is építettek volna egy, a budaihoz hasonló bazársort, azonban ez nem valósult meg. Az előzetes elképzelések se valósultak meg. Az 1890-es évekre a kereskedők kiköltöztek az épületegyüttesből.

1870 ifipark 2

A két háború közötti időszak hozta meg a Várkert bazár számára az első virágkort, ekkor a terület Várkert felé eső részét reprezentációs célokra használták különféle diplomáciai és kulturális események alkalmával. Az 1930-as évektől az egyik bérpalotának szánt épületben működött a Fiumei Szálló. Kialakult egy irodalmi kör a szálló bárjában. Ha 1933-ban cipőnket leverve az ajtó előtt betértünk volna ide, akkor Móricz Zsigmonddal, Szabó Dezsővel is koccinthattunk volna.

A második világháború alatt, hasonlóan, ahogyan a vár, az oldalába épített bazársor is erősen megrongálódott. 1961-ig állt romos állapotban.

1969 ifipark M

1961. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit az Ifipark, más nevén a BIP és 23 éven keresztül először zenés-táncos szabadtéri szórakozóhelyként, majd a magyar beat-, és rockzene egyik legfontosabb helyszíne lett. Akik nem tudtak ott lenni a megnyitóján, a filmhiradóból értesülhettek az eseményről.
1961-ben. Abban az évben, amikor Gagarin beül az űrkapszulába, hogy körbe repülje a Földet. Amikor Berlinben elkezdik építeni a berlini falat, a Nyugat és a Kelet emblematikus szimbólumát.
1961-ben Budapesten éppen alig pár éve színészkedő fiatal Bodrogi Gyula a Bicska Maxi dalát énekli az Ifipark megnyitóján. Aztán a Bergendy együttes lépett fel. Később ez a Bergendy együttes lett a BIP állandó zenekara. Kísérték Kovács Erzsit, Ákos Stefit.
A Budapesti KISZ-bizottság ötlete nyomán kezdték el kialakítani a teret. 500 méternyi tánctér, 800 személyes vacsorázó hely, 2500 ember fért el bene. A belépőjegy ára 5 forint volt.

1970evek Ifjusagi park M

A park igazgatósága a Párttal egyeztetve már 1961-ben kialakította azt a megjelenési ruházatot, ami később igen sok konfliktushoz vezetett a parkot őrző rendőrök és a „trehány” öltözetű fiatalok között. Fiúknak rövid haj, öltöny, de legalább zakó, lányoknak fehér blúz, szoknya. Az évek során sok apróbb előírás elhalványult vagy átalakult, azonban a hajviselet és az öltözet egészen sokáig megmaradt.
„…a Budai Ifjúsági Park látogatásával kapcsolatban: Belépés csak 18 éven felüli fiúk és 16 éven felüli lányok részére, nyakkendőben, világos ingben, zakóban. Vászonnadrágban a belépés tilos. Kitiltást eredményeznek a következő kihágások: Ízléstelen táncolás, nem twist számra történő twistelés, egy lánnyal több fiú twistelése, fiúk egymás közti twistelése, és más, feltűnést keltő viselkedés.” (Belépési szabályzat, 1962)

galerik M

„Mihez fogsz kezdeni te aszfaltbetyár?!” Az 1970-es évektől megjelentek azok a fogalmak – galerik, huligán, csöves, jampec –, amikkel a BIP-ből kizárt fiatalokat illették. Hogy miért került erre sor? Bőrnadrágot, farmer felsőt, trapéz nadrágot, hosszú hajat viselő fiúk és lányok. Kinézetük vagány, ugyanakkor erősen emlékeztette a karhatalmat az Amerikában ekkor már javában dúló hippi-mozgalmak képviselőire. A 60-as évek közepétől a fiatalok tiltakozni kezdtek a merev szabályok ellen, és a közönség is kezdett kicserélődni.
Azok, akik ki lettek tiltva a Parkból, a domboldalban található Nagy Fánál kezdtek el gyülekezni, felmásztak rá, onnan hallgatták a zenét. Ez a Nagy Fa is szimbólummá emelkedett. Az itt gyülekező fiatalokról dokumentumfilmek, könyvek is íródtak.

egyuttes ifi M

Ez egy központi hely volt. A zenekarok számára is fontos volt a BIP-ben való megjelenés, nagy létszámú, fiatal közönség előtt játszhattak. Aki itt fellépett azt ismerték, vették a lemezeket, kazettákat, később CD-ket.
Az 1960-as években a legsikeresebb slágerek a Fogj egy sétapálcát, a Lehet, hogy szép nem vagyok, a Micsoda nagyszerű dolog, és az Esős vasárnap délután voltak.
A ’60-as évek közepétől szépen lassan beszüremkedett és lelkes közönségre talált Magyarországon is a beatzene. Képviselői, forradalmi alakjai először kisebb klubokban tartották meg koncertjeiket.

A ’70-es évektől egyre erőteljesebben kiabált a rockzene. A fiatalok öltözködésben, zenei kultúrájában egyre nagyobb teret hódított, szépen lassan a párt politikájában is egy nyitás volt tapasztalható a beat- és a rockzene iránt. Kik léptek fel ezek után az Ifjúsági Parkban? Kik léphettek fel azután, hogy Rajnák László elvtárs szigorú cenzúráján átestek? Az Omega, az Illés, a Sakk Matt, a Mini, a Kex, a Korál, a Piramis. 1977-ben Radics Bélával az élen hatalmas rockkoncertet szerveztek a parkban. R. B. kapitánnyal játszott a Taurus, az Aligátor és még lehetne folytatni a sort.

„…sem a frizura, sem a nadrág fazonja…” – ez már az 1980-as évek kádári politikájának egyik jelszava.
1980-ban egy EDDA koncerten leomlott a park bejáratához vezető lépcsőfok, öt fiatal megsérült. Ezt követően két hónapra bezárták a BIP-et. Ez a bezárás talán előre is vetette a sorsát.
1984. szeptember 24-én a P. Mobil „megrendezte” az Elektromos temetést. Koncertjükkel végleg bezárt Ifipark. A P. Mobil a Black Sabbath számát idézve rendezte a koncertet, és akkor még szinte hihetetlennek tűnt, hogy valóban temetik ezt a kultikus helyet.

Vagy mégsem teljesen? A teljes hangulat és retro érzés felidézéséig nem maradt más hátra, mint kiválasztani azt a koncertet, amire szívesen elmennénk.
A koncertek listája: 

2017. június 15. Piramis évek
2017. augusztus 6. Beatrice
2017. augusztus 12. Török Ádám és a Mini, P. Mobil
2017. augusztus 25. Skorpió
2017. augusztus 26. Karthago

<<(El)múlt képek 1.                                                                              (El)múlt képek 3. Ami összeköti Pestet és Budát>>

 

Írta: Tuzson-Berczeli Bernadett

 

Képek forrása: Fortepan

Felhasznált forrás: Online Filmhiradó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top