Ring Magazin

Vasárnap, 2020. Január 26.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány Informatika Elkészült a közgyűjtemények digitalizálási stratégiája

Elkészült a közgyűjtemények digitalizálási stratégiája

E-mail Nyomtatás PDF

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

A Digitális Nemzet Fejlesztési Program részeként készült stratégia megvalósításának első szakaszában, 2020-ig a közgyűjtemények digitalizált állományának meg kell közelítenie az 50 százalékot a teljes digitalizálandó állományhoz képest - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkársága hétfőn az MTI-vel.
Cél emellett, hogy a digitális tartalmak egy közös kereső felületen legyenek elérhetők, a digitális oktatási stratégiához igazodva 40 százalékkal emelkedjen a közgyűjteményi tartalmakra épülő digitális tananyagok száma, és jelentősen nőjön a közgyűjtemények tartalomszolgáltatását igénybevevő felhasználók száma.
A megvalósítás második szakaszában, 2025-ig cél az audiovizuális archívumok tartalomszolgáltatásának teljes körűvé válása és az internetes archiválási szolgáltatás Kárpát-medencei hatókörrel való működtetése.
A hosszú távú koncepció megalkotását a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel, a piaci, a civil és a tudományos szféra szereplőivel való párbeszéd és társadalmi egyeztetési folyamat előzte meg - olvasható a közleményben.
Azt írták, hogy a közgyűjteményi digitalizálás terén új szemléletre van szükség: a hagyományosan elsődleges feladatnak tartott állományvédelmi digitalizálást ki kell egészíteni a felhasználói szempontokat figyelembevevő, közzétételi célú digitalizálással, amely elősegíti az egész magyar kulturális örökség dinamizálását, hozzájárul az állampolgárok digitális kompetenciáinak fejlődéséhez, közvetve pedig a gazdaság élénkítéséhez.
A digitális közzététel révén a közgyűjtemények minőségi és mennyiségi szempontból is fejleszthetik a gyűjteményükhöz való hozzáférést, lényegesen növelve társadalmi hasznosulásukat.
A szemléletváltás következében megújul a közgyűjteményi terület hagyományos feladatrendszere, amely a megőrzés, feldolgozás, bemutatás hármasára épül. A közgyűjteményi digitalizálási stratégia megvalósítása átformálja a közgyűjtemények önképét és társadalmi megítélését is - fogalmaznak a közleményben.
A Digitális Jólét Program, illetve a kulturális alapellátás célrendszerével összhangban álló Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia az alábbi linken érhető el: http://www.kormany.hu/download/9/ac/11000/K%C3%B6zgy%C5%B1jtem%C3%A9nyi%20Digitalizl%C3%A1si%20Strat%C3%A9gia_2017-2025.pdf#!DocumentBrowse

MTI


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amiocimlap201912 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 78 vendég böngészi

bav logo kicsi banner