Close

Bíró László József-emlékkiállítás nyílt Budapesten

Budapest, 2017. június 14. Eredeti "nikotinölő Bíró-szipka" a golyóstoll magyar származású feltalálójára emlékező tárlat megnyitóján a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményében Budapesten 2017. június 14-én. Bíró László József találmányát, a golyóstollat Argentínában való letelepedése után, 1943-ban szabadalmaztatta. Először Eterpen néven hozták forgalomba, a franciák pedig BIC (Bíró Crayon) néven árusították. MTI Fotó: Soós Lajos

Bíró László Józsefre, a golyóstoll magyar származású feltalálójára emlékező tárlatot nyitottak meg szerdán a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményében Budapesten.

Nagyon fontos, hogy találmányaikkal a mindennapokra világszerte nagy hatást gyakorló magyar feltalálóknak, köztük Bíró Lászlónak emléket állítson Magyarország – emelte ki Vitézy Dávid, a múzeum főigazgatója a megnyitón. Emlékeztetett: a magyar kormány döntött arról, hogy a Városligetben a Közlekedési Múzeum újjáépülő csarnokában a magyar feltalálók előtt tisztelgő, a magyar innováció-történetet bemutató állandó kiállítás kapjon helyet.
Bíró László sokáig kiszorult a magyar nemzeti tudatból, annak ellenére, hogy joggal tarthatjuk a „magyar Edisonnak” – fogalmazott Szőcs Géza kormánybiztos. Úgy vélte: a feltaláló nevét utcának kellene viselnie, szükség lenne egy őt ábrázoló köztéri szoborra és Argentína példáját követve születésnapját, szeptember 29-ét a feltalálók napjává kellene nyilvánítani Magyarországon is.
A nehézségek, üldöztetés ellenére is mindig a céljaira koncentráló Bíró László olyan ikon, aki megmutatja mire képes együtt Magyarország és Argentína – emelte ki Maximiliano Gregorio Cernadas, Argentína magyarországi nagykövete.

Bíró László József 1899-ben született Budapesten, nevét a golyóstoll feltalálása tette ismertté világszerte. A találmányt Argentínában való letelepedése után, 1943-ban szabadalmaztatta. Először Eterpen néven hozták forgalomba, a franciák pedig BIC (Bíró Crayon) néven árusították. Nevéhez fűződik még többek között egy palackcímkéző berendezés tervezete, de szabadalmaztatott eljárást fenol alapú műgyanták előállítására és egy automata sebességváltót is.
A magyar származású feltaláló találmányait – köztük a sérthetetlen zárat, a elektromágneses továbbítót vagy a nikotinölő szipkát -, személyiségét és életét különféle relikviákon, például saját festményein és fényképeken keresztül bemutató kiállítást lánya, Biro Mariana nyitotta meg, aki hangsúlyozta: édesapja hitte, hogy az új dolgokat mindig a régiekre építve lehet megalkotni, ehhez pedig Magyarországon és Argentínában is elég tehetség és impulzus áll rendelkezésre.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top